Luxemburg betaalt leerkrachten het meest
Foto: pn

Onze leerkrachten verdienen niet slecht in vergelijking met andere Europese landen, maar wie echt geld wil verdienen verhuist maar beter naar Luxemburg.

Een leerkracht met vijftien jaar ervaring in het basisonderwijs harkt er een jaarlijks brutoloon van 103.204 euro bijeen, terwijl dat in Vlaanderen 44.717 euro is.

De cijfers staan in een recent rapport van Eurydice, en beschrijven de situatie in het schooljaar 2016-2017. Intussen kregen onze leerkrachten dit schooljaar wel een loonsverhoging van 0,3 procent. Bovendien scoort Vlaanderen niet slecht in ­vergelijking met andere Europese landen.

Voor het hoger middelbaar zijn de cijfers voor Vlaanderen wel een beetje vertekend. Wie een masterdiploma heeft – vereist in de derde graad – verdient met vijftien jaar ervaring al 57.436 euro. Tienduizend euro meer dus dan de bachelors.

‘In Vlaanderen hebben we een vrij hoog startloon’, zegt professor onderwijseconomie Kristof De Witte (KU Leuven). ‘Maar er is weinig groeipotentieel. Het zou ook doeltreffend zijn leraren extra te ver­lonen wanneer ze bovengemiddeld presteren.’