Premier trekt benoemingscarrousel naar zich toe
Foto: BELGAIMAGE

Premier Charles Michel zal deze week met zijn vicepremiers de aanstelling van Steven Vanackere bij de Nationale Bank bespreken, samen met een reeks andere topbenoemingen die op de agenda staan.

De voordracht van ex-minister van Financiën Steven Vanackere door zijn partij CD&V als directeur van de Nationale Bank blijft reacties uitlokken. Vanochtend uittenministers Johan Van Overtveldt (N-VA) en Didier Reynders (MR) hun bedenkingen bij het feit dat er op die manier geen enkele vrouw in het directiecomité overblijft.

Premier Charles Michel (MR) trekt het dossier nu naar zich toe. Deze week zal Michel bilaterale gesprekken voeren met zijn vicepremiers. Het zal niet enkel gaan over de aanstelling van Vanackere, maar over een hele reeks andere benoemingen waarover de regering moet beslissen.

Het gaat over de vicegouverneur van de Nationale Bank, de CEO van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM), de voorzitter van energieregulator Creg en de vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank (EIB).

CD&V laat Vanackere niet vallen

Door de andere benoemingen mee in het bad te trekken, hoopt Michel de aanstelling van Vanackere verteerbaar te maken. CD&V is immers niet geneigd Vanackere te laten vallen, bleek vandaag op het partijbestuur.

Tegelijk wil CD&V wel een wetsvoorstel van Kamerlid Griet Smaers erdoor krijgen dat voorziet in quota voor vrouwen bij de Nationale Bank. ‘We zullen vragen om dat prioritair te behandelen, en dan zien we of de andere partijen ook kleur willen bekennen’, zegt partijwoordvoerder Steffen Van Roosbroeck. CD&V benadrukt dat ook de andere regeringspartijen bij vorige benoemingsrondes geen vrouw hebben aangesteld.

Na zijn consultaties met de regeringspartijen, wil premier Michel relatief snel een voorstel van de benoemingscarrousel op de voltallige regeringstafel leggen. Mogelijk gebeurt dat nog deze week.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in