Parket kreeg dvd niet geopend, man toch veroordeeld

De Brusselse correctionele rechtbank heeft maandag een bestuurder die op politieagenten was ingereden, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Het parket had echter de vrijspraak gevraagd, omdat het er niet in slaagde een dvd met camerabeelden te bekijken.

De feiten speelden zich af in Sint-Jans-Molenbeek op 17 mei 2016. Een politiepatrouille wilde een wagen tegenhouden waarin twee mannen zaten. Die negeerden de bevelen van de politie. Een andere patrouille plaatste zijn voertuig daarop dwars over de weg om de verdachte wagen tegen te houden, maar de bestuurder reed op de agenten in. Die openden ten slotte het vuur op de banden van de wagen om die tot staan te brengen. De wagen week op het allerlaatste moment uit, waarna bestuurder en passagier opgepakt werden.

Het Brusselse parket vervolgde de twee inzittenden voor poging tot doodslag op agenten en kwaadwillige belemmering van het verkeer, maar vroeg uiteindelijk de vrijspraak voor de poging tot doodslag.

In het strafdossier zat namelijk een dvd met foto’s van het incident, die waren gemaakt door een bewakingscamera. Het parket slaagde er echter niet in die beelden ook te bekijken. De FOD Justitie bleek namelijk slechts over één computer te beschikken waarop het specifieke videoformaat kon ingelezen worden, omdat er maar één licentie betaald was.

Niet eerste maal

De rechtbank slaagde er daarentegen wel in de beelden te bekijken. Zij baseerde zich naast die beelden ook op verklaringen van de agenten en de passagier om de bestuurder te veroordelen. ‘Het is duidelijk dat de wagen enkel en alleen is uitgeweken omdat de politie het vuur had geopend. Er was zeker een intentie om te doden’, sprak de rechter.

De passagier werd vrijgesproken, omdat niet kon bewezen worden dat hij akkoord ging met de daden van de bestuurder.

Beging dit jaar nog ging een vermoedelijke drugsbende vrijuit omdat een dvd met daarop afgeluisterde gesprekken onleesbaar bleek. Aanvankelijk klonk het dat de computers van de rechtbank te oud waren, daarna luidde het dat er een verkeerd computerprogramma was gebruikt. Het parket tekende dan ook beroep aan.