Advocaat Asia Bibi: ‘Pakistan kan haar niet tegenhouden’
De advocaat van Asia Bibi, Saif-ul-Malook Foto: EPA-EFE

De advocaat van Asia Bibi, een vervolgde christen in Pakistan, zei tijdens een persconferentie in Nederland dat de Pakistaanse overheid Bibi niet kan tegenhouden het land te ontvluchten. Zelf heeft hij onderdak gevonden in Nederland.

Asia Bibi zat acht jaar in de dodencel na beschuldigingen van blasfemie, maar eind oktober toch vrijgelaten door het hooggerechtshof. De streng religieuze partij Tehreek-e-Labbaik (TLP) ging luidruchtig de straat op uit protest tegen haar vrijlating. Om de rellen te sussen, sloot de regering een deal met TLP, om Bibi onder meer op een lijst te zetten van mensen die het land niet mogen verlaten. ‘Er is geen wettelijke grond om haar op zo’n lijst te zetten’, zegt haar advocaat Saif-ul-Malook vanop een persconferentie in Nederland.

Saif-ul-Malook noemde Bibi’s vrijlating een historisch moment. ‘Uiteindelijk hebben we aangetoond dat er geen enkel overtuigend bewijs was voor haar schuld’, zei hij. Toch is het lot van de vrouw nog onduidelijk. TLP mag een petitie indienen bij het hooggerechtshof, met de vraag het vonnis te herzien.

Sinds het vonnis leven Bibi en haar familie ondergedoken, haar advocaat is naar Nederland gevlucht. De man van Bibi heeft in een videoboodschap al politiek asiel gevraagd aan het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Voorlopig hebben de ambassadeurs van de drie landen nog niet gereageerd, maar in Nederland zeggen regeringspartijen CDA en D66 haar te willen opvangen.

Volgens Ul-Malook heeft een VN-afgevaardigde in Pakistan het dossier van hem overgenomen. ‘Ik ben niet blij dat ik hier ben zonder haar, maar ik was een primair doelwit geworden en moest vluchten. De VN-gezant zei dat ze bezig waren met een bestemming voor Bibi, maar wilde daar omwille van de veiligheid verder niets over kwijt’, zei hij.

Zelf vluchtte hij via Italië naar Nederland, met de hulp van de stichting Hulp Vervolgde Christenen. Ul-Malook heeft nog geen asielaanvraag ingediend.