Nadal geeft forfait voor ATP Finals, Djokovic beëindigt seizoen daardoor als nummer 1
Foto: AFP

Rafael Nadal heeft forfait gegeven voor de ATP Finals, die zondag in de O2 Arena in Londen van start gaan. De 32-jarige Spanjaard heeft nog altijd last aan de buikspieren en moest maandag bovendien een operatie aan de enkel ondergaan. Door het forfait van Nadal is Djokovic zeker dat hij het seizoen als nummer een van de wereld zal afsluiten.

Sinds hij eind september in de halve finales van het US Open de strijd moest staken, kwam Nadal niet meer in actie. Afgelopen week moest hij ook afzeggen voor het Masters 1.000 van Parijs, waardoor hij zijn eerste plaats op de ATP-ranglijst moest afstaan aan Djokovic.

"Ik heb er alles aan gedaan om in conditie te geraken voor Parijs en Londen, wou er echt spelen, maar het is niet gelukt", verklaarde Nadal. "Het probleem met mijn enkel is niets ernstig. Het werd al een hele tijd geleden vastgesteld. Nu ik door mijn buikspierblessure toch niet kon spelen, maakten we van de gelegenheid gebruik om dat nu op te lossen. Ik hoop bij de start van het nieuwe seizoen weer honderd procent fit te zijn."

Op de ATP Finals wordt Nadal vervangen door de Amerikaan John Isner (ATP-10). Djokovic, de Zwitser Roger Federer (ATP-3), de Duitser Alexander Zverev (ATP-5), de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-6), de Kroaat Marin Cilic (ATP-7), de Oostenrijker Dominic Thiem (ATP-8) en de Japanner Kei Nishikori (ATP-9) zijn de andere deelnemers aan het toernooi met de beste acht spelers van het seizoen. De Argentijn Juan Martin del Potro (ATP-4) moest eerder al verstek laten gaan, waarna Nishikori als eerste reserve opgetrommeld werd. De Bulgaarse titelverdediger Grigor Dimitrov (ATP-19) slaagde er niet in zich te plaatsen. De loting voor de groepsfase wordt maandagavond uitgevoerd.

Nadal geeft forfait voor ATP Finals, Djokovic beëindigt seizoen daardoor als nummer 1
Foto: AFP