Icelandair koopt rivaal Wow Air
Foto: Wow Air

De IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair heeft een akkoord bereikt om zijn rivaal Wow Air over te nemen. De twee IJslandse maatschappijen zullen wel blijven opereren als aparte merken, zo meldt de Icelandair Group. Beide vliegen op Brussels Airport.

Zowel Icelandair als Wow Air verkoopt goedkope vluchten van Europa naar Noord-Amerika met overstap in de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Die luchthaven wordt voornamelijk door de twee prijsbrekers aangedaan, en hun gezamenlijke vloot is groter dan die van Brussels Airlines. Op de hele trans-Atlantische markt hebben ze echter maar een gecombineerd marktaandeel van circa 3,8 procent in handen.

Icelandair moest vorige week nog opbiechten dat het een van zijn schuldconvenanten heeft geschonden en obligatiehouders moest vragen om tijdelijk een oogje dicht te knijpen. Ook het veel jongere Wow Air zit in lastige papieren. Het is al enkele jaren verlieslatend en zocht een partner om door de moeilijke wintermaanden te komen, nu de olieprijzen aan het stijgen zijn.

De aandeelhouders van Icelandair zullen in de komende dagen kunnen stemmen over de deal, die Wow Air op 18 miljoen dollar (15,8 miljoen euro) waardeert. Daarna moet ook nog de IJslandse mededingingsautoriteit groen licht geven.