Overlevende aanslag op Charlie Hebdo wint prestigieuze Franse literatuurprijs
Journalist en schrijver Philippe Lançon Foto: AFP

De Prix Femina, een van de meest gerenommeerde Franse literatuurprijzen, gaat dit jaar naar Philippe Lançon en zijn roman over de aanslag op Charlie Hebdo. De twee Belgen die genomineerd waren voor de Femina étranger, Stefan Hertmans en Stefan Brijs, konden hun nominatie niet verzilveren.

Journalist en schrijver Philippe Lançon was aanwezig op de redactievergadering van het satirische magazine Charlie Hebdo, toen jihadisten er op 7 januari 2015 een aanslag pleegden. In zijn roman ‘Le Lambeau’ maakt hij een reconstructie van de aanslag, en vertelt hij over de langdurige revalidatie nadat hij ernstig gewond was geraakt aan zijn gezicht. Voor de prijs waren nog dertien andere Franse boeken genomineerd.

Lançon sprak onlangs nog in een interview met De Standaard over de aanslag, zijn leven na te zijn ontsnapt aan de dood en het schrijfproces.

De twee Belgische genomineerden grepen naast een prijs. Stefan Brijs was genomineerd voor de Prix Femina étranger met de vertaling van zijn roman ‘Maan en Zon’ (‘Taxi Curaçao’), over drie generaties Curaçaoënaren die ieder hun eigen manier hebben om met de problematiek van hun tijd om te gaan. Stefan Hertmans maakte kans met de vertaling van ‘Le coeur converti’ (‘De bekeerlinge’), waarin de auteur de sporen volgt van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen.

De Femina étranger ging uiteindelijk echter naar de vertaling van het boek ‘The ninth hour’ (‘La neuvième heure’) van de Amerikaanse schrijfster Alice McDermott. Élisabeth de Fontenay kreeg de Femina essai voor ‘Gaspard la nuit’.

Vrouwelijke jury

De Femina wordt jaarlijks uitgereikt door een volledig vrouwelijke jury. De prijs werd oorspronkelijk opgericht om een tegenwicht te bieden aan de Prix Goncourt, die steevast door mannen werd gewonnen.

Vorig jaar won Philippe Jaenada de Prix Femina voor ‘La serpe’. De Femina étranger ging naar de Amerikaan John Edgar Wideman, voor zijn boek ‘Writing to Save a Life: The Louis Till File’ (‘Ecrire pour sauver une vie, le dossier Louis Till’).