Staking Bpost gaat door ondanks positief overleg
Foto: Fred Debrock

De bonden en directie van Bpost hebben naar eigen zeggen constructief met elkaar gesproken. Maar de vijfdaagse stakingsactie gaat wel door.

Volgens Jean-Pierre Nyns, van de socialistische vakbond, was er luisterbereidheid maar zal er nog veel overleg nodig zijn. ‘Het is ook maar door onze aangekondigde actie dat de luisterbereidheid er eindelijk kwam’, zei Nyns. ‘Uiteraard vroeg de directie om de actie op te schorten, maar daar zijn we niet op ingegaan’, zegt Nyns.

Ook Annick Boon van het ACV zegt dat nog veel overleg zal nodig zijn vooraleer de problemen bij Bpost opgelost zijn. ‘Het overleg vandaag was sereen maar het is maar een eerste stap.’ De bonden en directie hebben geen nieuwe datum afgesproken voor overleg. ‘We wachten op een nieuwe uitnodiging’, zegt Boon.

Volgens Bpost was er sprake van een dialoog in een open en constructieve sfeer. ‘Een aantal belangrijke bezorgdheden zijn besproken geweest, waaronder werkdruk, rekrutering van personeel en de wijze waarop de attractiviteit van de job van postbode en de andere functies op het terrein nog kan verbeterd worden’, luidt het.

De directie betreurt weliswaar het feit dat de acties, volgens de bonden, te ver gevorderd zijn om nog op te schorten maar blijft bereid het overleg verder te zetten. Koen Van Gerven, CEO van Bpost: ‘Ik beschouw het sociaal overleg van vandaag als een belangrijk signaal dat de directie en de sociale partners samen kunnen werken aan een gezond toekomstverhaal voor bpost, een verhaal waarbij bpost als universele dienstverlener een belangrijke en relevante maatschappelijke rol blijft spelen. Het gesprek zal een solide basis kunnen vormen voor verder dialoog’.

Een optimistische noot die door de bonden wordt gerelativeerd. ‘Het is niet met 300 mensen extra aan te werven dat het probleem zal opgelost zijn. Ook over het toekomstplan willen we diepgaand overleg. Het zal nog veel tijd vragen’, zegt Nyns. De actie van de bonden start woensdag en loopt over vijf dagen. Ze zal grote hinder veroorzaken.