Morgen wordt het weer zonnig: ‘Wat mij opvalt is dat er de laatste jaren veel temperatuurrecords verbroken zijn’
Archiefbeeld Foto: Belga

Het wordt dinsdag opnieuw zacht weer, het kwik rijst tussen de 15 en 17 graden in de Ardennen en maar liefst tussen de 17 en 19 graden elders volgens het KMI. Het wordt echter geen recorddag, al was 2018 wel een recordjaar.

In het verleden zijn er begin november al temperaturen tot 20 graden gemeten waardoor dinsdag geen recorddag wordt. Het is natuurlijk niet altijd zo zacht tijdens deze tijd van het jaar. Volgens het KMI is het in november gemiddeld 6,8 graden. Al was het in 1995 zelfs 25 graden kouder dan dat het dinsdag zal zijn: het was toen tot maar liefst -10 graden.

2018 recordjaar

Dit jaar hebben we verschillende records verbroken sinds de moderne metingen startten in 1981. We hadden dit jaar onder andere de meeste lentedagen en de warmste zomer, met een gemiddelde temperatuur van 19,8 graden.

Niet alleen op jaarbasis hebben we records verbroken, ook op maandbasis zijn er records gesneuveld. We hadden de somberste januari sinds 1981, een extreem laattijdige winterse dag op 18 maart, de hoogste gemiddelde maximumtemperatuur voor mei (21,7 graden), de minste aantal dagen neerslag voor juni (7 dagen) én juli (5 dagen), de meeste zomerdagen in juli (26, wat gelijk staat met het record uit 2006) en de meeste lentedagen voor oktober (11 dagen).

‘Wat mij opvalt is dat er sinds enkele jaren de temperatuur naar boven toe veel records zijn verbroken’, zegt An Willems van het KMI.

Algemene records

De warmste maand hebben we in juli 2006 meegemaakt, met een gemiddelde temperatuur van 23 graden (in tegenstelling tot het gemiddelde van 18,4 graden). 2010 bracht ons veel sneeuw, we hadden maar liefst 53 sneeuwdagen, het dubbele van de gewoonlijke 19 dagen per jaar. Het was echter niet het koudste jaar, daarvoor moeten terugkeren tot februari 1956 met een gemiddelde temperatuur van maar liefst -6,1 graden, terwijl het gemiddelde 9 graden hoger ligt.