Advocaat Vertenten steelt show met sjaal van voetbalbond, uitspraak binnen de acht dagen
Advocaat Hans Rieder Foto: BELGA

Het hof van beroep in Antwerpen zal binnen de acht dagen een arrest vellen over het wrakingsverzoek van scheidsrechter Bart Vertenten in de ‘Operatie Schone Handen’. Hans Rieder, de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, stal voor aanvang van de zitting de show door met een sjaal van de Belgische voetbalbond de rechtbank binnen te wandelen.

Scheidsrechter Bart Vertenten diende een wrakingsverzoek in tegen onderzoeksrechter Joris Raskin, die het fraudeonderzoek in het Belgische voetbal leidt. Het hof van beroep in Antwerpen boog zich vandaag over dat verzoek. Vertenten zelf was daarbij niet aanwezig, spelersmakelaar Dejan Veljkovic daagde wél op, als een van de belanghebbenden in dit dossier.

Rieder stal voor aanvang van de zitting de show door met een opvallende sjaal van de Belgische voetbalbond te arriveren. Hij eiste vervolgens dat onderzoeksrechter Joris Raskin zich terugtrekt uit de zaak, omdat hij zelf nog tot half maart zetelde in de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB).

Volgens Rieder zorgt dat voor een groot juridisch probleem, omdat het onderzoek Operatie Propere Handen in januari dit jaar al van start ging. De advocaat spreekt van belangenvermenging.

'Onontvankelijk en ongegrond'

Het Openbaar Ministerie noemt het wrakingsverzoek echter ‘onontvankelijk en ongegrond’. 'Uit wat er toen op het zittingsblad van de raadkamer geakteerd werd, blijkt duidelijk dat de verdediging toen al kennis had van het feit dat onderzoeksrechter Raskin in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond zit of zat', redeneert federaal procureur Jan Kerkhofs. 'Het bleek ‘zat’ te zijn. Toch liet men drie vrije dagen passeren vooraleer het wrakingsverzoek op 22 oktober werd ingediend. Het wrakingsrecht moet nochtans terstond worden uitgeoefend, vóór de aanvang van de pleidooien. Hier werd het dus laattijdig ingediend.'

De procureur vindt voorts dat het wrakingsverzoek ook ongegrond is. De verdediging van scheidsrechter Vertenten verwijt Raskin belangenvermenging, omdat hij tot 17 maart 2018 lid was van de licentiecommissie. 'Maar ik zie niet in welk persoonlijk belang de onderzoeksrechter hierbij kan hebben. De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken.'

Raskin weigerde eerder stap opzij te zetten

Raskin zelf gaf eerder al schriftelijk te kennen dat hij weigert een stap opzij te zetten, waardoor het hof van beroep in Antwerpen nu onafhankelijk moet beslissen. Tegen die beslissing is nog hoger beroep mogelijk. Het is dus afwachten welke gevolgen het wrakingsverzoek zal hebben.

Bart Vertenten werd op 11 oktober aangehouden in het onderzoek naar fraude en wedstrijdvervalsing in het Belgische voetbal. De 30-jarige scheidsrechter werd in verdenking gesteld van omkoping en criminele organisatie. Op 16 oktober verscheen hij voor de raadkamer in Tongeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in