Ardian koopt Kortrijkse IT-groep Trustteam
Foto: De hoofdzetel van Trustteam in Kortrijk, toen nog in ontwerp-vorm

De Franse durfkapitaalgroep Ardian, één van de grootste in Europa, slaat toe in Kortrijk. Het koopt Trustteam, het bedrijf rond Stijn Vandeputte.

Trustteam, opgericht door Stijn Vandeputte, is een soort ‘one stop shop center’ voor KMO’s voor alles wat met ICT te maken heeft. Dat gaat van het aanbieden van een telefooncentrale in de cloud, softwarepakketten voor de boekhouding, hardware en opslag van data. Het bedrijf heeft twee eigen datacenters waarop de gegevens van zijn klanten bijgehouden worden.

Trustteam heeft al verschillende externe durfkapitaalfondsen in zijn kapitaal gehad. Eerst stapte Gimv in maar die verkocht in 2014 zijn belang aan het Franse Naxicap. Gimv wist toen zijn inleg te verviervoudigen. Ardian koopt nu de aandelen over van Naxicap. Dat gebeurde in het kader van een verkoopproces waarbij verschillende partijen konden bieden. Kumulus Partners, de zakenbank van een aantal voormalige bankiers van Bank Degroof, begeleidde het proces. Juridisch was Stibbe van de partij.

Opvallend is dat het management van Trustteam van de verkoop gebruik maakt om een groter belang in het bedrijf te verwerven. Vier managers, waaronder de ceo, zouden nu bijna 40 procent van de aandelen verwerven. Ardian verwerft ruim 60 procent.

‘We hebben aandelen bijgekocht omdat we overtuigd zijn dat er nog een mooie lange weg af te leggen is met Trustteam. Dit deels via overnames’, zegt Vandeputte. Het bedrijf zou volgens Vandeputte dit jaar een omzet halen van 26 miljoen tot 27 miljoen euro, dat is inclusief een recente overname. Daarop zou een bedrijfswinst van zo’n 9 miljoen gehaald worden.

Conny Vandendriessche

Naxicap, dat de aandelen Trustteam verkocht, is in België ook bekend als hoofdaandeelhouder van The House of HR, de holding waarvan de Vlaamse interimgroep Accent het belangrijkste onderdeel is. Naxicap heeft recent een Angelsaksische zakenbank gemandateerd om een nieuwe aandeelhouder te zoeken voor de groep rond Accent. Conny Vandendriessche is nog altijd een belangrijke minderheidsaandeelhouder van Accent en zou komend jaar met wat geluk een paar honderd miljoen kunnen cashen. De jongste maanden neemt de groei in de uitzendsector wel af. Voor het vierde kwartaal wordt zelfs geen groei meer verwacht.