Brits leger rekruteert in buitenland
Themabeeld van het Britse leger Foto: EPA-EFE

Om een antwoord te bieden aan het dalend aantal rekruten in het Britse leger, zal de regering de toelatingseisen soepeler maken. Buitenlandse onderdanen uit de Commonwealth moeten niet langer eerst in het Verenigd Koninkrijk gewoond hebben om toe te kunnen treden.

Onder de huidige wetgeving kunnen burgers uit de Commonwealth, zoals onder andere India, Australië, Kenia, Fiji en Sri Lanka, enkel toetreden tot het leger als ze eerst vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk woonden. Daar wil het ministerie van Defensie verandering in brengen. De maatregel, het schrappen van de woonvereiste, wordt waarschijnlijk maandag voorgesteld.

Het Britse leger is op zoek naar 8.200 nieuwe soldaten om de luchtmacht, zeemacht en landmacht te versterken. Dat is volgens de onafhankelijke waakhond National Audit Office het grootste tekort sinds 2010. Volgens The Telegraph, die als eerste berichtte over het plan, zullen de luchtmacht en de zeemacht onmiddellijk beginnen met de rekrutering. Het leger zal pas begin volgend jaar jobs openstellen. De regering hoopt zo jaarlijkse 1.350 nieuwe rekruten aan te trekken.

De overheid laat nu al 200 buitenlandse onderdanen toe om een gelimiteerd aantal jobs uit te voeren. De grens van 200 zal nu dus opgeheven worden. Vrouwen mogen sinds vorige maand ook solliciteren voor elke job in het leger.