Iran zal ‘met trots’ de Amerikaanse sancties omzeilen
Foto: AFP

Iran gaat de nieuwe Amerikaanse sancties die maandag van kracht worden ‘met trots omzeilen’. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rohani gezegd.

‘Ik kondig aan dat we trots jullie illegale en oneerlijke sancties gaan omzeilen, aangezien ze ingaan tegen het internationaal recht’, aldus Rohani in een televisietoespraak.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vorige week aangekondigd dat hij de sancties tegen Iran, die werden opgeheven in het kader van het nucleair akkoord met Iran uit 2015, weer invoert. De sancties zijn vooral gericht tegen de olie- en financiële industrie.

In mei van dit jaar kondigde Trump aan dat de VS zich terugtrokken uit het volgens hem slechte akkoord, dat werd gesloten tussen Iran, de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de Europese Unie.

‘We bevinden ons in een situatie van economische oorlog en we worden geconfronteerd met de macht van intimidatie. Ik denk niet dat er in het Witte Huis ooit al iemand is geweest die zo ingaat tegen het internationaal recht en de internationale conventies’, zei Rohani nog.