Australië versoepelt visa voor jongeren die in landbouw willen werken
Foto: Getty Images

Australische landbouwers kampen met een nijpend tekort aan personeel. Daarom versoepelt de regering de zogenaamde ‘working holiday’ visa, waarbij jongeren hun vakantie combineren met een job op het veld.

De ‘working holiday’ visa zijn enkel voor mensen van een bepaalde leeftijd uit landen waarmee Australië een overeenkomst heeft. Er zijn verschillende voorwaarden aan verbonden, die nu wat versoepeld worden.

Zo wordt het vanaf juli 2019 mogelijk om tot drie jaar te blijven, in plaats van de huidige twee jaar. Voor sommige herkomstlanden wordt de maximumleeftijd bovendien opgetrokken van 30 naar 35 jaar. Tot slot mogen de jongeren ook in meer regio’s werken.

Volgens de Australische premier Scott Morrison zal de nieuwe regeling de lokale economieën een boost geven. ‘Backpackers beleven een fantastische tijd, en elke dollar die ze verdienen, helpt deze regio’s’, verklaarde hij bij een bezoek aan een aardbeien-boerderij in Queensland. ‘Al het geld stroomt terug naar de regionale steden, waar meer en meer jobs gecreëerd worden.’

2.500 Belgen

Uit officiële cijfers blijkt dat Australië in het seizoen 2017-2018 (tot 30 juni) 210.456 ‘working holiday’ visa heeft toegekend. Vooral Britten (37.752), Duitsers (23.867) en Fransen (23.217) maken er gebruik van, maar ook steeds meer Belgen vinden de weg naar de Australische velden. Vorig seizoen werden 2.456 visa toegekend aan Belgische jongeren, tegen 2.012 in 2013-2014.