Asiel in België voor Asia Bibi ‘perfect mogelijk’ volgens Reynders
Asia Bibi zit sinds 2010 in de dodencel voor blasfemie in een ruzie met moslimvrouwen Foto: AFP

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is het ‘perfect mogelijk’ dat ons land de Pakistaanse Asia Bibi en haar familie asiel aanbiedt. ‘We hebben in het verleden al vaker een uitzonderlijke humanitaire beslissing genomen.’

Asia Bibi, een christelijke moeder van vijf kinderen die sinds 2010 in de dodencel zit nadat ze veroordeeld werd voor blasfemie, is door het Hooggerechtshof in Islamabad in beroep vrijgesproken. Maar als de vrouw straks vrijkomt, is ze niet veilig in eigen land, waar al dagenlang wordt geprotesteerd tegen haar vrijlating.

België zou Bibi, wier zaak is uitgegroeid tot een symbooldossier tegen moslimfundamentalisme, asiel moeten kunnen aanbieden, zo zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in De Ochtend. ‘Het is perfect mogelijk, mits akkoord van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken’, aldus Reynders.

De vicepremier had zondagavond laten optekenen dat niet hij, maar Dienst Vreemdelingenzaken aan zet is mocht de vrouw in ons land asiel willen aanvragen, maar geeft nu aan dat hij een positieve beslissing aanmoedigt. ‘We hebben in het verleden al vaker een uitzonderlijke humanitaire beslissing genomen, dat moet nu ook mogelijk zijn.’

Al benadrukt Reynders dat het eerder waarschijnlijk is dat het gezin van Bibi liever zou willen uitwijken naar een land waar Engels de voertaal is. Volgens Britse media pleit Bibi’s echtgenoot voor asiel in Groot-Brittannië.