Van Overtveldt: ‘Benoeming Vanackere staat ver van maatschappelijke realiteit’
Foto: Photo News

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is bereid opnieuw te praten over de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) tot directeur bij de Nationale Bank. Hij legt de bal in het kamp van CD&V. Ook Didier Reynders (MR) doet dat trouwens.

Vorige week ontstond deining over de benoeming van ex-minister Steven Vanackere tot directeur bij de NBB. Hij vervangt zijn partijgenote Marcia De Wachter, waardoor meteen de laatste vrouw uit het directiecomité zou verdwijnen.

Minister Van Overtveldt vindt dat het om een legitieme discussie gaat, zo zei hij maandag in De Ochtend op Radio 1.  ‘Ik begrijp de discussie over een volledig mannelijk directiecomité. Je kunt moeilijk zeggen dat het in aansluiting is met wat er leeft in de maatschappij. En dat is een understatement. Maar we moeten de politieke evenwichten respecteren en het was aan die bepaalde partij (CD&V dus, red.) om een directeur voor te stellen.’

De minister merkt ook op dat alle politieke partijen boter op het hoofd hebben. ‘De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd', klonk het.

De benoeming van Vanackere is nog niet definitief. Het koninklijke besluit dat de aanstelling moet bezegelen, is immers nog niet genomen. Of er nog een discussie over zal plaatsvinden aan de regeringstafel, zoals Open VLD wil, moet premier Charles Michel beslissen, aldus Van Overtveldt.

Hij waarschuwt evenwel dat het directiecomité ook een ‘emanatie van het politieke landschap’ moet vormen. ‘Wat mij betreft, is het bespreekbaar, maar politieke evenwichten die we geacht worden te respecteren, kunnen we beter respecteren’, aldus de N-VA’er.Kortom: uiteindelijk moet CD&V beslissen.

Van Overtveldt herinnert er overigens aan dat hij in 2015 voorstellen heeft gedaan om het governance bij de NBB te wijzigen, maar dat de coalitiepartners daar toen niet voor stonden te springen. ‘Ik zal nu terug voorstellen doen’, kondigt hij aan.

Ook Reynders zag het liever anders

Ook Didier Reynders (MR) zegt dat hij wil pleiten voor meer vrouwen in het directiecomité. 'Het is noodzakelijk om een betere verdeling te hebben tussen mannen en vrouwen', zei hij op Radio 1. 'Ik pleit voor een aantal regels daarrond.'

Maar net als Vanovertveldt, zegt Reynders (zelf ex-minister van Financiën) dat uiteindelijk CD&V beslist. En die partij heeft vorige week duidelijk laten verstaan achter Vanackere te blijven staan. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in