‘Beautiful boy’ van Felix Van Groeningen heeft zondagnacht op de Hollywood Film Awards twee prijzen weggekaapt.

Felix Van Groeningen zelf werd bekroond met de prijs voor doorbrekende regisseur, acteur Timothée Chalamet (die de drugsverslaafde zoon speelt in het Amerikaans debuut van Van Groeningen) won in de categorie beste bijrol.

Beautiful boy is gebaseerd op de memoires van journalist David Sheff, over de strijd die zijn zoon leverde tegen een zware drugsverslaving. Steve Carell speelt de rol van de vader.

Ook onder meer Damien Chazelle (regisseur van First man), Glenn Close en Hugh Jackman vielen zondagnacht in de prijzen. Nicole Kidman werd geëerd voor haar volledige carrière.

Van Groeningen noemt het 'een beetje surreël' toen hij zijn prijs mocht ontvangen uit handen van Brad Pitt, wiens productiehuis Plan B Beautiful boy heeft gemaakt. 'Het was heel bijzonder, ik stond daar toch maar als kleine Belg met alle groten uit de filmwereld, Nicole Kidman, Viggo Mortensen en Christian Slater', zei Van Groeningen vanuit Beverly Hills over de telefoon in De Ochtend.

'De film is hier al een paar weken uit en leeft onder de mensen, er wordt zeer positief gesproken over de vertolkingen van de acteurs', klonk het nog.

Oscars

De Hollywood Film Awards luiden traditioneel het prijzenseizoen in, met als apotheose de Oscarceremonie in februari 2019. Zijn deze prijzen een goed voorteken? Chalamet zou volgens de geruchten een Oscar-nominatie mogen verwachten voor zijn vertolking.

'Ik durf er geen geld op inzetten, we zullen wel zien', aldus Van Groeningen, die met The broken circle breakdown al eens voor een Oscar werd genomineerd. 'Wat voor mij het belangrijkste is, is dat de mensen over film blijven babbelen. Het is ongelooflijk om te zien hoe de film binnenkomt bij de mensen.'

Dat de film zo goed wordt ontvangen in de Verenigde Staten heeft volgens Van Groeningen veel te maken met de actualiteitswaarde. 'Drugsverslaving is een acuut probleem in Amerika. Iedereen kent wel iemand die er van heel dichtbij mee te maken kreeg.'

De film komt vanaf 21 november in de Belgische zalen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig