De Franse en de Duitse presidenten, Emmanuel Macron en Frank-Walter Steinmeier, hebben een week vol herdenkingen van Wereldoorlog I op gang getrapt met een concert in Straatsburg. Op het programma van het concert voor de vrede in Europa stond volgens het Elysée werk van Beethoven en van Debussy.

Na deze eerste etappe in Straatsburg maakt Macron een meerdaagse rondreis langs elf departementen in het noorden en oosten van Frankrijk om markante sites van WO I (1914-1918) te bezoeken, waaronder Verdun en Reims. Daarbij wil de 40-jarige president, die terugvalt in de peilingen, weer in contact komen met de Fransen, schreef de krant Le Monde.

Macron krijgt van de oppositie het verwijt dat hij enkel de president van de rijken en de steden is. Nu zal hij een week ver van Parijs en de grote metropolen doorbrengen, met uitzondering van Straatsburg, en een vijftiental middelgrote steden zoals Charleville-Mézières bezoeken. ‘Elke etappe zal de gelegenheid bieden de bekommernissen van de bezochte gebieden aan te snijden, die weer trachten op te staan nadat ze door de afname van de industrie en ingrijpende veranderingen in de landbouw getroffen zijn’, benadrukte het Elysée.

De rondreis eindigt zondag 11 november onder de Arc de Triomphe, waar de president de vlam van de onbekende soldaat zal aanwakkeren in aanwezigheid van een honderdtal buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders. Onder meer de presidenten Donald Trump en Vladimir Poetin worden daar verwacht.