Jinnih Beels maakt zich op voor 2019
Jinnih Beels (SP.A) Foto: Joris Herregods

‘Als ze mij de vraag stellen om lijsttrekker te worden bij de komende verkiezingen, ga ik daar zeker over nadenken.’ Dat zei Jinnih Beels (SP.A) zondag bij VTM Nieuws. Pas sinds twee weken heeft ze een partijkaart, maar ze wil zich ‘voor of achter de schermen’ ten dienste stellen.

Jinnih Beels, die als onafhankelijke de Antwerpse SP.A-lijst trok op 14 oktober, besliste nog op de avond van de verkiezingen om tóch een lidkaart van de socialistische partij aan te schaffen. Waarom? Omdat de SP.A vooruit moet, aldus de politica in VTM Nieuws. ‘Het was een heel slecht resultaat dat we hebben neergezet, zowel in Antwerpen als in andere steden’, gaf Beels toe in de studio van VTM.

Na twee weken van verkennende gesprekken weet Beels naar eigen zeggen niet in welke richting de formatie in Antwerpen zal gaan. Ze sluit niet uit dat SP.A deelneemt aan het volgende bestuur van de stad, maar zelf schepen worden onder burgemeester Bart De Wever (N-VA) zit er niet in. Daarvoor verschillen de visies al te veel.

‘Ik zie mezelf dat niet doen, maar het gaat niet over mij. Het gaat over de partij, over de stad. Ik denk dat we moeten denken in het belang van de inwoners van de stad Antwerpen.’ En: ‘Als we oppositie moeten voeren, dan zullen we dat ook doen en dan zullen we dat goed doen.’

Mensen uit werkveld

SP.A moet volgens Beels durven toegeven dat ze het moeilijk heeft en dat de resultaten beter zullen moeten. Er moet een ‘interne én externe analyse’ worden gemaakt. ‘De partij beseft dat we nood hebben aan vernieuwing en zuurstof. Ik ben overtuigd dat we veel mensen gaan vinden die de goesting hebben om van SP.A weer een grote partij te maken.’ Zowel de korte als de lange termijn is belangrijk, aldus de kersverse politica. Eén van de manieren om de partij weer te doen groeien is volgens Beels mensen uit het werkveld binnen te halen. ‘Participatie van onderuit’, noemde ze dat.

Zelf is ze klaar voor 2019: ze wil de partij hoe dan ook steunen - voor of achter de schermen. Als ze haar de vraag stellen om lijsttrekker te worden bij de komende federale en regionale verkiezingen, zo luidde het, zal ze daar over nadenken.

Op Twitter was er meteen veel enthousiasme over haar optreden op VTM. ‘Het nieuwe boegbeeld’, werd ze genoemd. ‘Ze wordt benaderd als de feitelijke partijvoorzitter’, klonk het ook. Vast staat dat Beels op heel korte tijd tot de absolute top van de partij is doorgestoten.