Producer van Bruce Lee en Jackie Chan overleden
Foto: AFP

Raymond Chow, die wordt beschouwd als de vader van de Hongkongse cinema, is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat melden de media in Hongkong. Chow heeft onder meer de carrières van Bruce Lee en Jackie Chan op de rails gezet.

De in 1927 in Hongkong geboren Chow is de medeoprichter van de Golden Harvest-studio’s in 1971. Hij heeft in zijn carrière meer dan 170 films geproduceerd en was de producer of coproducer van tal van films van Bruce Lee.

Zo was hij medeverantwoordelijk voor Lee’s bekendste films The way of the dragon (1972) en Enter the dragon (1973), de eerste film die een studio uit Hongkong en Hollywood samenbracht. Ook werkte hij aan The big boss uit 1971, het wereldwijde filmsucces dat de carrière van de martial arts-ster lanceerde.

‘Bedankt Raymond dat je de jonge Bruce Lee een kans hebt gegeven en hem geholpen hebt om zijn droom te realiseren. Rust in vrede, Raymond’, schreef de dochter van de in 1973 overleden acteur, Shannon Lee, op Twitter.

Chow kende ook successen met Jackie Chan, met wie hij samenwerkte aan The young master (1980). Golden Harvest maakte zijn laatste film in 2003, Chow verkocht vier jaar later zijn meerderheidsaandeel aan een Chinese zakenman die de naam van het productiehuis veranderde naar Orange Sky Golden Harvest.