‘Zwarte weduwe van de jihad’ vraagt politiek asiel aan in België
Foto: Herman Ricour

Malika El Aroud, die vorig jaar haar Belgische nationaliteit kwijtraakte nadat ze veroordeeld was voor terrorisme, probeert een uitwijzing te voorkomen door politiek asiel aan te vragen in België. Dat schrijft La Libre Belgique zaterdag.

Malika El Aroud, de zogenaamde ‘zwarte weduwe van de jihad’, raakte haar Belgische nationaliteit kwijt in november 2017, nadat ze een celstraf had uitgezeten van acht jaar voor feiten van terrorisme. Geoordeeld werd dat ze ‘ernstig tekortgeschoten is in haar verplichtingen als Belgisch burger’.

De vrouw hield zo enkel de Marokkaanse nationaliteit over en riskeerde dus uitgewezen te worden. De politie pakte haar op 11 oktober ook effectief op. Ze werd ondergebracht in een gesloten centrum in Brugge.

Foltering

Maar om een uitzetting te vermijden, begon El Aroud dus een procedure bij hoogdringendheid voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV). Ze zegt dat ze foltering en onmenselijke en vernederende behandeling riskeert in Marokko. Om dezelfde redenen diende ze een asielaanvraag in.

Deze week verwierp de RVV de hoogdringendheid. De raad zegt dat ze haar verzoek niet kan behandelen zolang haar asielaanvraag loopt. Pas als die verworpen wordt - wat waarschijnlijk is - zal de RVV haar verzoek kunnen behandelen. In afwachting blijft El Aroud in Brugge.

Al-Qaeda

El Aroud is een icoon van de moslim-extremisten in ons land, en sloot zich in 2000 aan bij terreurbeweging Al-Qaeda. Zij verloor de voorbije jaren twee echtgenoten in de jihad.

Haar eerste man overleed in 2000 in Afghanistan bij een zelfmoordaanslag, haar tweede echtgenoot vluchtte voor een celstraf in België naar het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan, maar kwam daar in 2012 om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval. Zijn dood werd nooit bevestigd, maar de inlichtingendiensten gaan ervan uit dat hij echt dood is.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in