Fanc geeft groen licht voor heropstarten kernreactor Tihange 1
De kerncentrale van Tihange. Foto: REUTERS

De kernreactor Tihange 1 mag op 18 november weer gebruikt worden. Dat maakt het risico op een stroomtekort na die datum kleiner.

Het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft het licht op groen gezet voor de heropstart van Tihange 1, de kernreactor die vanwege een onderhoud sinds 13 oktober stilligt.

De nucleaire waakhond stelt op zijn website dat de werkzaamheden conform de planning werden uitgevoerd. ‘Het Fanc heeft daarom geen bezwaar tegen de heropstart van Tihange 1 en heeft dat ook laten weten aan de exploitant’, klinkt het. ‘De reactor kan herstarten wanneer de laatste werkzaamheden van het periodieke onderhoud zullen zijn voltooid.’

Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, kondigde in september aan het onderhoud van Tihange 1 te vervroegen, omdat vijf van de zes andere kernreactoren (Doel 1, Doel 2, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3) op dat moment stillagen vanwege diverse redenen. Omdat er later op het jaar meer stroom verbruikt wordt, zou een vervroegd onderhoud het risico op een stroomtekort verkleinen.

Terwijl het onderhoud van Tihange 1 aanvankelijk gepland was van 20 oktober tot 29 november, werd het verplaatst naar 13 oktober tot 17 november. Als alles zoals gepland verloopt, zal Tihange 1 dus op 18 november weer opgestart worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig