Nederlandse wolven mogen geschoten worden
In 2015 liep een wolf over een Gronings industrieterrein. Foto: BELGAIMAGE

Als een wolf in Nederland mensen in gevaar brengt, mag hij doodgeschoten worden. Dat staat in een wolvenplan dat door de Nederlandse provincies is gemaakt.

Als een wolf zomaar mensen of loslopende honden zou aanvallen, mag hij gedood worden met een injectie of een geweer. Dat vinden de Nederlandse provincies, die samen een wolvenplan hebben opgesteld, waarover in december zal worden beslist.

Net als België krijgt Nederland steeds meer met wolven te maken. De dieren zijn er al op uiteenlopende plaatsen gezien, onder meer op een Gronings industrieterrein in 2015. In de Veluwe, een groot natuurgebied in het centrum van het land, zou een wolvin zich gevestigd hebben, zoals de wolvin Naya deed op het Limburgse militair domein van Beverlo in België.

Wolven eten vooral wild, maar waren dit jaar in Nederland ook al verantwoordelijk voor de dood van een 150-tal schapen. Loslopende honden en vossen zouden jaarlijks duizenden schapen verwonden. De Nederlandse provincies zijn van plan om de door wolven aangerichte schade zeker nog tot 2022 te vergoeden. Schapenboeren die zich in die tijd willen beschermen, kunnen daar overheidssteun voor krijgen.

Ook Vlaanderen heeft een wolvenplan, dat in september werd voorgesteld door de minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V). Dat plan werd bekritiseerd door milieu-organisaties als WWF en Natuurpunt, omdat het te vaag was, onder meer over wat er moet gebeurden wanneer het echt fout gaat: ‘Wat als er dieren opduiken die hun angst voor de mens kwijt zijn en een probleem vormen voor de openbare veiligheid?’ In Nederland hebben ze daar nu een antwoord op.

In Nederland en België zijn sinds de terugkomst van de wolf nog geen incidenten geweest waarbij wolven mensen in gevaar hebben gebracht. Wel zijn er al wolven doodgereden door mensen. In Denemarken, net als Nederland en België een van de laatste Europese landen waar de wolf na een lange afwezigheid weer opduikt, werd in april nog een wolvin doodgeschoten. Een 66-jarige man werd daarvoor gearresteerd. Op filmbeelden is te zien dat het dier niemand in gevaar bracht.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig