Beroemde anti-corruptierechter wordt minister van Justitie van Brazilië
Een opblaasbare Sergio Moro (links), naast Luiz Inácio Lula da Silva in gevangenisuniform. Foto: AP

Sergio Moro, de rechter die de Braziliaanse ex-president Lula Da Silva achter de tralies zette, wordt minister in de regering van diens tegenstander, de populist Jair Bolsonaro.

Moro, de bekendste anticorruptierechter van Brazilië, wordt de nieuwe minister van Justitie. Hij heeft het voorstel van de onlangs verkozen president Bolsonaro aanvaard, staat in een donderdag verspreide mededeling.

De rechts-populistische Bolsonaro had maandag al duidelijk gemaakt dat hij Moro als minister van Justitie wilde benoemen. Donderdagmorgen kwamen de twee samen in Rio de Janeiro om het voorstel te bespreken. ‘Aan het eind van een vergadering waarin we gediscussieerd hebben over het beleid op het ministerie, heb ik de uitnodiging aanvaard’, zegt de corruptieonderzoeker.

Carwash

Beroemde anti-corruptierechter wordt minister van Justitie van Brazilië
Sergio Moro. Foto: EPA-EFE

Moro is de onderzoeksrechter die vaart zette achter het onderzoek ‘Lava Jato’ (carwash), het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika. Het is als gevolg van die corruptiezaak dat ex-president Luiz Inácio Lula da Silva in eerste aanleg tot een celstraf veroordeeld werd.

Door zijn veroordeling kon de sociaaldemocraat Da Silva geen kandidaat zijn bij de presidentsverkiezingen in oktober. Volgens de peilingen was hij desondanks de populairste. Onder Da Silva’s beleid ging het goed met de Braziliaanse economie, maar zijn Arbeiderspartij leed onder corruptieschandalen. Da Silva’s vervanger voor de verkiezingen, Fernando Haddad, was geen partij voor Bolsonaro.

Tegen corruptie, voor foltering

Bolsonaro bouwde zijn campagne rond de strijd tegen corruptie en tegen crimineel geweld, dat hij met een opbod van geweld wil aanpakken. De oud-militair is ook voor folteren en tegen mensenrechten en staat bekend om zijn misogyne, homofobe en racistische uitspraken. Om die uitspraken werd hij tijdens de campagne vervolgd, maar niet veroordeeld.

Toen Sergio Moro bij het begin van de operatie Lava jato werd geïnterviewd door de Braziliaanse krant Estado ontkende hij dat hij ooit in de politiek zou gaan. ‘Neen, nooit. Nooit. Ik ben een man van Justitie en, met alle respect, niet van de politiek.’