Na fataal ongeval: ‘Fabrikant stint geeft geen informatie aan inspectie’
Vier kinderen kwamen om het leven toen een stint onder een trein terechtkwam in Oss. Foto: BELGAIMAGE

De fabrikant van de stint, de elektrische bolderkar waarmee in Nederland een dramatisch ongeval gebeurde, heeft geen gehoor gegeven aan meerdere verzoeken van de inspectie (ILT) om informatie over het voertuig. Dat maakte de Nederlandse minister Cora van Nieuwenhuizen woensdag bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week heeft de inspectie diverse vragen bij de fabrikant neergelegd, onder meer over de gebruikte techniek in het voertuig en wanneer een bepaald model stint geïntroduceerd werd. Ook wil ze weten wanneer een stint die geschikt was gemaakt voor Maxi-Cosi’s, voor het eerst werd geleverd aan kinderdagverblijven.

Op 21 oktober werd aan de fabrikant gevraagd de gegevens uiterlijk 25 oktober aan te leveren. Maar dat gebeurde niet. Op 29 oktober liet de ILT weten de informatie per direct te willen, maar de inspectiedienst heeft tot nu toe geen enkele informatie ontvangen, staat in de brief.

De minister laat weten dat de inspectie heeft vastgesteld dat de fabrikant door de jaren heen diverse veranderingen aan het voertuig heeft aangebracht, bijvoorbeeld op het gebied van een noodstopknop, handrem, stuurkolom en batterijoplader. Door de jaren heen zijn er door de fabrikant negen verschillende modellen stints gemaakt. De dienst heeft zeven van de modellen ‘geschouwd’, daarvan wordt een rapport opgemaakt.

Bedrijf failliet

Maandag maakte de eigenaar van de stint bekend dat het bedrijf failliet is. Het voertuig werd door de minister van de weg gehaald nadat een stint onder een trein terechtkwam in Oss. Daarbij kwamen vier kinderen om het leven en raakten nog een kind en een begeleidster gewond.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), politie en het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) onderzoeken de veiligheid van de elektrisch aangedreven bolderkar.