Aanhoudende vertragingen van Beneluxtrein door softwareprobleem
Foto: Joris Herregods

De aanhoudende vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Antwerpen en Amsterdam worden veroorzaakt door softwareproblemen. De softwareproblemen worden pas ‘voor kerst’ opgelost.

Tussen mei en oktober installeerden de Nederlandse Spoorwegen (NS) nieuwe software op de 78 locomotieven die ingezet worden op de hogesnelheidslijn. Ondanks uitgebreide testen, zit in de software een fout, die ervoor zorgt dat de trein soms stopt tijdens de rit. In sommige gevallen kan de machinist dat herstellen en verder rijden. Maar soms lukt dat niet, en staat de trein langdurig stil.

Met name in oktober waren de problemen groot, zo maakten de NS woensdag bekend. De softwareproblemen moeten voor de kerst zijn opgelost, zegt een woordvoerder van de spoorwegmaatschappij.

De NS maakten ook bekend dat vanaf december meer treinen gaan rijden op de hogesnelheidslijn. Per uur gaan dan niet vier, maar vijf zogenoemde Intercity Direct-treinen rijden. Vanaf begin volgend jaar krijgen deze treinen ook nog eens een extra rijtuig. Door de maatregelen zijn voor reizigers elk uur 850 extra stoelen beschikbaar, een uitbreiding van de capaciteit met bijna 20 procent.

De uitbreiding van de capaciteit is nodig, omdat de verbinding volgens de NS een populaire lijn is. In 2017 groeide het aantal reizigers met 25 procent, de verwachting is dat die groei dit jaar doorzet.