Lancering Sojoez mislukte door defecte sensor
Kosmonaut Sergej Krikaljov verlaat zijn capsule na de mislukte lancering Foto: EPA-EFE

Aan de basis van de mislukte lancering van de Sojoez-draagraket van bijna drie weken geleden, ligt een defecte sensor. Dat defect zorgde ervoor dat de eerste trap en de tweede trap van de draagraket foutief uiteengingen.

De lancering van de Sojoez-FG mislukte op 11 oktober. De draagraket moest de Sojoez MS-10-capsule met de Amerikaan Nick Hague en de Rus Alexej Ovtsjinin aan boord naar het internationaal ruimtestation ISS brengen. Dat mislukte, maar de capsule kon dankzij de veiligheidssystemen veilig en wel landen in Kazachstan. 'Toen de alarmbellen afgingen, beseften we dat een succesvolle lancering er vandaag niet meer inzat’, zei Hague daar eerder al over in gesprek met de Nasa.

Sindsdien werd gezocht naar de oorzaak van de mislukte lancering. Enkele dagen geleden heeft een onderzoekscommissie haar werk afgerond, zo meldt Sergej Krikaljov, de directeur voor bemande missies van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, woensdag.

 

‘Het noodgeval werd veroorzaakt door een foutieve scheiding van de eerste en tweede trap. Op het moment van de scheiding was een van de laterale motoren van de eerste trap niet ver genoeg uitgestoten en raakte die de brandstoftank van de tweede trap, waardoor de tank scheurde’, zo wordt hij door het Russische staatspersbureau TASS geciteerd. ‘De commissie concludeerde dat een defecte sensor aan de basis lag.’

Maatregelen

Krikaljov benadrukt dat een reeks maatregelen wordt genomen om te verhinderen dat het probleem zich bij toekomstige lanceringen nog zou stellen. Volgens TASS staat op 16 november de eerstvolgende lancering van een Sojoez-FG gepland. Het gaat om een onbemande missie: het vrachtruimteschip Progress MS-10 zal dan vanop de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan naar het ISS worden gelanceerd.

Op 3 december wil Rusland een nieuwe bemande vlucht naar het ISS uitvoeren.