‘Khashoggi werd meteen gewurgd nadat hij consulaat was binnengegaan’
Het Saudische consulaat in Istanbul Foto: REUTERS

De Saudische dissident en journalist Jamal Khashoggi werd meteen gewurgd nadat hij begin oktober het Saudische consulaat in Istanbul was binnengewandeld. Dat zegt de hoofdaanklager in de Turkse stad.

De hoofdaanklager in Istanbul zegt in een communiqué verder er zeker van te zijn dat de aanslag op het leven van Khashoggi op voorhand werd gepland. Nadat de journalist was gewurgd, werd zijn lichaam volgens de Turkse magistraat in stukken gesneden en weggegooid.

Ten slotte klinkt het dat het deze week gehouden overleg tussen gerechtelijke autoriteiten van Turkije en Saudi-Arabië ‘geen concrete resultaten heeft opgeleverd’.

Khashoggi is vermist sinds 2 oktober, de dag waarop hij het Saudische consulaat in Istanbul bezocht om er documenten te regelen voor zijn aanstaande huwelijk. Na aanvankelijk elke betrokkenheid te hebben ontkend, gaf Saudi-Arabië eind oktober toe dat de journalist werd gedood. Het stoffelijke overschot van Khashoggi blijft vooralsnog spoorloos.

Zwitserland schort wapenleveringen op

Zwitserland voert voorlopig geen wapenonderdelen meer uit naar Saudi-Arabië wegens de affaire-Khashoggi. Dat heeft de regering woensdag bekendgemaakt.

Al sinds 2009 laat Zwitserland geen leveringen van oorlogsmateriaal aan Riyad meer toe. Tot nu toe mochten reserveonderdelen, munitie en vuurwapens voor privaat gebruik wel nog naar het land worden geëxporteerd. Als gevolg van de verdwijning en dood van Khashoggi heeft de Zwitserse regering nu echter beslist dat voorlopig ook geen reserveonderdelen voor vuurwapens meer verkocht  morgen worden aan Saudi-Arabië. Het ministerie van Economie benadrukt wel dat het om 'slechts een tijdelijke maatregel' gaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig