Veljkovic belde geregeld met toprefs: ‘Je weet nooit wie meeluistert’
Dejan Veljkovic. Foto: Photo News

De voetbalmakelaar Dejan Veljkovic heeft volgens telefoniegegevens uit het onderzoek honderden keren gebeld met topref Delferière en tientallen keren met diens collega Bart Vertenten. De inhoud van de gesprekken vindt het gerecht verdacht.

Uit die informatie die aan Het Laatste Nieuws is gelekt, blijkt dat nergens letterlijk wordt gevraagd om het eindresultaat van een wedstrijd te beïnvloeden.

Toch is de inhoud van de gesprekken opmerkelijk. In een van de talloze afgetapte telefoontjes horen de speurders Delferière praten met Veljkovic over een van diens spelers, Sofiane Hanni. Voor hem dreigt in februari nog een schorsing, ook al speelt hij dan al in Rusland. ‘Ik zal ervoor proberen te zorgen dat hij niet wordt geschorst. Dan kan hij onmiddellijk spelen als hij terugkeert naar België’, zou de ref volgens bronnen bij het onderzoek hebben gezegd. Hanni wordt effectief niet geschorst.

Volgens de speurders wordt Delferière voor deze en andere hand-en-spandiensten beloond met cadeaus. Hij krijgt 10.000 euro cash, 500 euro voor de geboorte van zijn baby en een korting op een auto.

Ook scheidsrechter Vertenten had volgens de speurders regelmatig contact met de makelaar. Afgeluisterde gesprekken maken volgens gerechtelijke bronnen duidelijk dat Veljkovic meerdere keren aan Vertenten laat weten dat Antwerp de degradatiematch tegen Eupen moet winnen. Opvallend detail: Veljkovic zegt regelmatig dat ze moeten opletten met wat ze zeggen omdat ‘je nooit weet wie er meeluistert.’

Discutabele strafschop

Speurders horen Vertenten ook zeggen dat er wellicht geen videoref zal zijn. Beider conclusie: het vergemakkelijkt de zaken. Dat het ‘beter’ is, corrigeert Veljkovic. Feit is dat Antwerp de wedstrijd tegen Eupen wint met 2-0 nadat Vertenten een discutabele strafschop in het voordeel van de thuisploeg heeft gefloten. Tot grote tevredenheid van Veljkovic die zo de behoudskansen van KV Mechelen, waar hij de huismakelaar is, ziet stijgen.

Later was er volgens gerechtelijke bronnen twijfel dat het gesprek wel degelijk over Antwerp-Eupen ging. De speurders zouden volgens Het Laatste Nieuws ook twijfelen of het over de videoref ging.

Dat Veljkovic werd afgeluisterd, kaderde in een internationaal onderzoek naar fraude bij voetbaltransfers. Het is dus bij toeval dat de speurders aan de weet kwamen dat de makelaar er ook een intens contact op na hield met de twee Belgische toprefs. Zo kwam ook het onderzoek richting matchfixing in een stroomversnelling.

KV Mechelen

De speurders stuitten ook op gesprekken tussen Veljkovic en Mechelen-bestuurder Thierry Steemans waaruit blijkt dat het Mechelse bestuur min of meer op de hoogte is van de démarches van de Servische makelaar. ‘Zonder vragen heeft Bart begrepen wat hij moet doen tijdens de match van zaterdag’, noteren de speurders. Na de wedstrijd belt hij ook nog met huidig Brugge-speler Mats Rits, toen nog bij Mechelen aan de slag en een speler uit de portefeuille van Veljkovic. Hij vertelt dat hij met je-weet-wel-wie koffie is gaan drinken. ‘Hij stond op Antwerp’, zegt Veljkovic. ‘Het is discutabel, maar hij fluit tenminste penalty.’

In een ander gesprek zou Veljkovic aan Vertenten zeggen dat hij zal doen alsof ze elkaar niet kennen.

De advocaten van de verdachten - onder wie toppleiter Hans Rieder - trekken de inhoud van de telefoongesprekken in twijfel.