Topman KV Mechelen vrij onder voorwaarden, vriendin Veljkovic krijgt enkelband
Olivier Somers Foto: BELGA

In het dossier rond matchfixing en fraude in het Belgisch voetbal is Olivier Somers, mede-eigenaar van KV Mechelen, vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) beslist. De voorlopige hechtenis van zes andere betrokkenen werd bevestigd, al mag Veljkovics vriendin naar huis met een enkelband.

Olivier Somers, hoofdaandeelhouder van KV Mechelen, is vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de Kamer van Inbeschuldigingstelling van het hof van beroep in Antwerpen beslist in het dossier van ‘Operatie Schone Handen’. Somers verliet dinsdagavond rond 20 uur al de gevangenis van Hasselt.

Mogi Bayat blijft in voorlopige hechtenis, net als ex-advocaat Laurent Denis. Dat geldt ook voor Dragan Siljanoski, de oud-manager van Club Brugge-coach Ivan Leko, spelersmakelaar Karim Mejjati, Thierry Steemans, financieel directeur van KV Mechelen en Marija Bogjevska, de partner van Dejan Veljkovic. Die laatste mag de gevangenis wel verlaten onder elektronisch toezicht.

Beroep Vertenten later behandeld

Veljkovic zelf ging niet in beroep tegen zijn verdere aanhouding, de makelaar bleef dus sowieso in de cel. Hetzelfde geldt voor voetballer Fabien Camus. De raadkamer in Tongeren had vrijdag beslist om Camus vrij te laten, maar het federaal parket is in beroep gegaan tegen die beslissing.

Hans Rieder, advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, vroeg vorige vrijdag aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling om het beroep tegen de verdere aanhouding van zijn cliënt uit te stellen. Zijn zaak zal daarom pas op 8 november behandeld worden, tot dan blijft ook Vertenten in de cel.

Rieder verwijt onderzoeksrechter Joris Raskin belangenvermenging, omdat hij ook zetelde in de licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Raskin weigerde echter een stap opzij te zetten, waardoor het nu aan het hof van beroep in Antwerpen is om te beslissen of hij in dat dossier onderzoeksrechter kan blijven of niet.