Iconische koffiepot met uitsterven bedreigd
Foto: istock
Het gaat niet goed met Bialetti, de Italiaanse producent van de meest bekende koffiepot ter wereld. Het bedrijf staat aan de rand van het faillissement, onder meer door de opkomst van de koffiemachines met capsules.

De Moka Express werd in 1933 gelanceerd door Alfonso Bialetti en groeide in geen tijd uit tot een iconische koffiepot en een Italiaanse deisgnklassieker. Wereldwijd zweren heel wat koffieliefhebbers bij hun ochtendritueel van de aluminium percolator op het vuur zetten en geduldig wachten tot het zwarte goud zich aankondigt met borrelend geluid.

De percolator, die in de volksmond Bialetti wordt genoemd, perst onder druk water uit een reservoir door koffie heen naar een opvangbakje. Dat gebeurt met een voor het apparaat kenmerkend pruttelend geluid, dat tevens het teken is dat het gas moet worden uitgedraaid. Het resultaat lijkt op espresso, maar mag niet zo genoemd worden omdat de druk lager is dan in een espressomachine waardoor het cremalaagje op de koffie ontbreekt.

Renato Bialetti, zoon van Alfonso, bedacht in de jaren vijftig een reclamecampagne die de koffiepot wereldberoemd maakte. Striptekenaar Paul Campani tekende daarvoor het kleine besnorde mannetje, dat nog steeds alle koffiepotten siert.

Sinds 1933 werden er 105 miljoen Moka's gemaakt, maar daar zou wel eens een einde aan kunnen komen. Bialetti heeft 68 miljoen euro schulden en dat als gevolg van de slabakkende Italiaanse economie en het succes van de koffiemachines met capsules. Vrijdag liet het bedrijf weten dat het twijfels heeft over het voortbestaan ervan. Ondertussen zijn er wel onderhandelingen opgestart voor een eventuele nieuwe kapitaalinjectie.