Twee dakloze vrouwen overleden in Brussel
Foto: Kristof Vadino

In Schaarbeek is maandagochtend het levenloze lichaam van een 41-jarige dakloze vrouw aangetroffen. Dinsdag kwam ook een tweede dakloze vrouw om het leven. Beiden zijn overleden door onderkoeling.

Het waren werknemers van Net Brussel die maandagochtend rond 07.30 uur het lichaam van een vrouw aantroffen in de François-Joseph Navezstraat. De hulpdiensten brachten de vrouw over naar het ziekenhuis, maar daar konden de artsen alleen haar overlijden vaststellen. Het parket liet een buurtonderzoek uitvoeren en liet de beelden van bewakingscamera’s uit de buurt analyseren.

Uit de resultaten van die onderzoeken blijkt dat het overlijden niet verdacht is en dat er geen sprake is van de tussenkomst van een derde. Dat blijkt ook uit de vaststellingen van de wetsarts, die oordeelde dat de vrouw door onderkoeling was omgekomen.

Tweede slachtoffer

Op de Brusselse Varkensmarkt werd dinsdagochtend rond 5.55 uur nog een levenloos lichaam van een vrouw aangetroffen. Het parket bevestigt dat ook zij gestorven is door onderkoeling. Haar identiteit kon nog niet vastgesteld worden maar haar leeftijd wordt geschat op 50 à 60 jaar, aldus parket en politie.

De vrouw was bekend bij Samusocial, de organisatie die noodhulp biedt aan daklozen, en werd regelmatig opgevolgd. ‘De laatste keer dat ze bij ons heeft overnacht, was afgelopen zomer. We probeerden haar er altijd van te overtuigen om mee te komen naar onze centra. Onze mobiele dienst zag ze voor de laatste keer op 27 oktober, maar ze wou ook dan niet mee’, zegt Marie-Anne Robberecht, woordvoerder van Samusocial. Toen de mobiele dienst van Samusocial haar deze ochtend wou opzoeken, was ze nergens te vinden. 

Voorbijgangers hadden de vrouw aangetroffen en de hulpdiensten verwittigd. Er werd nog geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar ze bleek al overleden. De politie heeft een perimeter ingesteld en het parket heeft een wetsarts aangesteld.

Winterplan

Vorig jaar werden na de winter over heel Europa meer dan 40 doden genoteerd door de koude. Het winterplan in de hoofdstad wordt pas midden november in werking gesteld. Samusocial zal dan in noodopvang voorzien voor 1.000 tot 1.200 daklozen. Samusocial gaat het winterplan niet vroeger in werking laten treden. ‘Er is momenteel namelijk plaats genoeg in onze centra’, zegt Robberecht.