Tegenbetogers blokkeren AfD-mars in Freiburg na groepsverkrachting
Foto: Patrick Seeger/dpa

In het Duitse Freiburg hebben ongeveer 1.500 mensen deelgenomen aan een betoging tegen een mars van Alternative für Deutschland (AfD). De extreemrechtse partij had opgeroepen tot die mars in de zuidwestelijke stad na de groepsverkrachting van een 18-jarige studente door overwegend Syrische mannen. Aan de manifestatie van AfD namen volgens de politie slechts 300 tot 500 mensen deel.

De politie hield de twee betogingen gescheiden. De AfD-mars moest wel een alternatieve route volgen, omdat de tegenbetogers - die zeggen dat de partij de groepsverkrachting gebruikt om haat te zaaien - de originele route hadden geblokkeerd.

Het 18-jarige slachtoffer kreeg in de nacht op zondag 14 oktober in een discotheek een drankje aangeboden van een onbekende. Samen met de man verliet ze de club, waarna ze in een nabijgelegen struikgewas door verscheidene mannen werd verkracht.

De politie voert onderzoek naar zeven Syriërs, tussen 19 en 29 jaar oud, en een 25-jarige Duitser. Volgens de politie zijn nog andere mannen betrokken. Alle acht zijn gekend bij het gerecht. De meesten van hen wonen in vluchtelingenonderkomens in en rond Freiburg.

Tegenbetogers blokkeren AfD-mars in Freiburg na groepsverkrachting
Foto: Patrick Seeger/dpa