Britten komen met digitaks voor Facebook en Google
De kantoren van Facebook in Londen. Foto: REUTERS

Het Verenigd Koninkrijk komt als een van de eerste ontwikkelde landen ter wereld met een nieuwe belasting op digitale diensten. De digitaks geldt alleen voor techreuzen genre Facebook, Amazon en Google. De maatregel werd aangekondigd door de Britse minister van Financiën Philip Hammond.

De nieuwe digitaks zou vanaf 2020 betaald moeten worden. Minister van Financiën Hammond rekent jaarlijks op 400 miljoen pond (bijna 450 miljoen euro) aan inkomsten. Kleine bedrijven en start-ups worden uitgezonderd van de belasting, zodat het vestigingsklimaat voor zulke bedrijven niet wordt aangetast.

Verschillende landen denken al langer na over manieren om inkomsten van buitenlandse digitale diensten terecht te laten komen in het land waar diensten worden gebruikt. Hammond zinspeelde al eerder op een Brits initiatief als een Europese oplossing te lang op zich zou laten wachten.

In de Europese Unie, waar unanimiteit is vereist, liggen de kleinere landen dwars omdat ze vrezen voor een verlies aan belastingopbrengsten, aangezien de opbrengst van de belasting zou worden verdeeld volgens de intensiteit waarmee de inwoners gebruikmaken van de digitale diensten.