Brugs ijssculpturenfestival wordt nog feeërieker
Foto: rr
De ijssculpturen in de tent aan het Brugse stationsplein zullen dit jaar nog indrukwekkender zijn. Dat belooft organisator Alexander Deman, die een gigantische led-wall en projectors laat aanrukken. ‘Het wordt nóg feeërieker’, zegt hij.

Drieduizend blokken ijs, veertig artiesten en tachtig ijsscènes. De cijfers waren al indrukwekkend, maar dit jaar doet het ijssculpturenfestival in Brugge er nog een schepje bovenop.

Met een led-wall van 3,5 meter hoog en 150 meter rondom zullen de sculpturen van onder meer ridders en prinsen een heel andere aanblik krijgen. ‘Zo kunnen we veel gedetailleerder verlichten. Waar een spot voorheen een hele scène kleurde, kunnen we nu overal accenten leggen’, zegt Deman, die daarbovenop ook nog eens honderd projecties over de ijsbeelden zal laten vallen.

Deman haalde de mosterd voor het concept in Helsinki en Tokio in het Digital Art Museum, waar met licht en projecties magische scènes worden gecreëerd. ‘Wij voegen er als eerste het element van ijssculpturen aan toe, een wereldprimeur. Noem dit dus gerust het eerste digital ice art museum’, zegt Deman.

Vorig jaar lokte het evenement ruim 100.000 bezoekers. Dit jaar verwacht Deman opnieuw veel volk. ‘Er zijn al meer dan honderd bussen bezoekers geboekt, voornamelijk uit Frankrijk en tijdens de weekends. Ik raad Bruggelingen, die vijftig procent korting krijgen, aan om op weekdagen te komen.’

Het ijssculpturenfestival opent op 24 november.