Facebook ontkent beschuldigingen van Test Aankoop over Cambridge Analytica
Foto: AFP

Er is vooralsnog geen bewijs dat er data van Facebook-gebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica. Dat meldt een woordvoerder van Facebook in reactie op de groepsvordering van consumentenorganisatie Test Aankoop.

De groepsvordering van Test Aankoop tegen Facebook werd maandag ingeleid voor de Brusselse rechtbank van koophandel. ‘Het is voor ons een topprioriteit om de informatie en de privacy van mensen te beschermen’, verklaarde een woordvoerder van Facebook . ‘We werken voortdurend om potentiële problemen te identificeren en op te lossen. Met de informatie die we nu tot onze beschikking hebben, is er geen bewijs dat er data van gebruikers buiten de VS, inclusief Belgische gebruikers, gedeeld is met Cambridge Analytica.’

Bij de eerste zitting bleek dat Facebook de bevoegdheid van de Belgische rechtbank betwist, omdat alleen de Ierse rechtbanken bevoegd zouden zijn. De Brusselse rechtbank neemt nu een maand de tijd om het verloop van de rechtszaak vast te leggen. Een uitspraak over de ontvankelijkheid van de groepsvordering wordt pas eind 2019 verwacht.

33.000 geïnteresseerden

De groepsvordering van Test Aankoop kwam er nadat in maart het schandaal rond ‘Cambridge Analytica’ was losgebarsten. Samen met zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal stuurde Test Aankoop een formele ingebrekestelling naar Facebook, met de vraag welke maatregelen het bedrijf zou nemen om de gevolgen van de door consumenten opgelopen schade te herstellen en om de toepassing van het respecteren van de consumentenrechten te garanderen.

Omdat er geen reactie kwam van Facebook, legde Test Aankoop op 25 juni een verzoek tot collectieve rechtsvordering neer bij de rechtbank van koophandel. Ondertussen zouden volgens de consumentenorganisatie al meer dan 33.000 personen interesse getoond hebben in de collectieve vordering.