Tinne Van der Straeten wordt schepen
Foto: rr
Voormalig Groen-Kamerlid Tinne Van der Straeten keert terug naar het voorplan in de politiek. Ze wordt schepen in Koekelberg voor Ecolo-Groen.

Van der Straeten (40) was een tijdje uit de publieke belangstelling verdwenen, ook al was ze in haar gemeente Koekelberg nog actief als gemeenteraadslid.

U kent haar misschien als ondervoorzitter van Groen! (toen nog met !) van 2005 tot 2007. Daarna werd ze Kamerlid in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde voor de groenen in 2007.

Toen op 7 november 2007 de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde door de commissie Binnenlandse Zaken van het federale parlement (pro forma) werd goedgekeurd, was zij het enige Vlaams Parlementslid dat zich onthield. 'Wij zijn voor de splitsing van BHV, maar niet op die manier. Die splitsing mag niet eenzijdig afgedwongen worden met een stemming van gemeenschap tegen gemeenschap', zei ze toen aan De Standaard.

Dealmaker

Bij de verkiezingen van 13 juni 2010 werd ze - heel nipt - niet herverkozen. Ze haalde duidelijk meer voorkeurstemmen dan in 2007, maar haar kamerzetel ging door middel het apparenteringsprincipe naar het kiesarrondissement Leuven, waar Eva Brems de gelukkige was.

Meteen was dit het einde van haar nationale politieke carrière. Van der Straeten was intussen advocate geworden in Brussel, gespecialiseerd in klimaat- en energierecht.

Bij deze gemeenteraadsverkiezingen bracht een coalitie van Ecolo/Groen, CDH en PS de MR-burgemeester Pivin in Koekelberg ten val. Volgens de website Bruzz was Van der Straeten één van de belangrijke dealmakers achter de schermen. Dat wordt nu beloond met een schepenambt. Over de bevoegdheden wordt deze en volgende week nog onderhandeld, zegt Bruzz.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig