Cathérine Deneuve veilt kleding die YSL voor haar ontwierp
Cathérine Deneuve en Yves Saint Laurent in 1987. Foto: AFP

De Franse actrice Cathérine Deneuve, de muze van modeontwerper Yves Saint Laurent, heeft besloten om een groot deel van haar garderobe te veilen.

Deneuve, die recent haar 75ste verjaardag vierde, laat eind januari haar garderobe veilen via Christie’s in Parijs. De Franse actrice kwam tot die beslissing omdat ze haar woning in Normandië wil verkopen, waar ze al haar kleding bewaart.

Wie Deneuve kent, weet dat ze zelden iets anders droeg dan ontwerpen van de Franse couturier Yves Saint Laurent (1936-2008). De actrice leerde hem kennen toen ze amper 22 jaar oud was en een jurk zocht voor een ontmoeting met de Britse koningin (Deneuve was toen getrouwd met de Britse fotograaf David Bailey). Nadien stelde YSL voor om ook enkele outfits voor haar personage Séverine te ontworpen voor de opnames van de film Belle de jour in 1967. Het werd het begin van een jarenlange vriendschap.

Couture

Nu neemt de actrice afstand van bijna 300 stukken die YSL verspreid over vier decennia voor haar heeft ontworpen. De veiling wordt gepland tijdens de halfjaarlijkse coutureweek in Parijs en zal vermoedelijk tientallen internationale aankopers naar de lichtstad lokken. 150 stukken worden offline geveild, voor de andere helft wordt een tweede veiling georganiseerd online.

‘Ik neem vandaag niet zonder melancholie afscheid van mijn woning in Normandië, waar ik mijn couture-garderobe bewaar. Het zijn creaties van een enorm getalenteerde man die alleen creëerde om vrouwen mooier te maken’, stelde Deneuve in een korte boodschap die wordt verspreid door Christie’s.

Het topstuk van de collectie (die naast mantels, jurken ook accessoires omvat) is een korte couturejurk afgewerkt met parels uit 1969, die Deneuve droeg voor een ontmoeting met regisseur Alfred Hitchcock. De waarde van het kledingstuk wordt geschat tussen 3.000 en 5.000 euro. Voor de geïnteresseerden: de garderobe kan tijdens 19 en 24 januari bezichtigd worden bij Christie’s in Parijs.