Joodse leiders verwijten Trump verantwoordelijkheid voor schietpartij
Een herdenkingsdienst daags na de aanslag in Pittsburgh. Foto: REUTERS

Een groep joodse leiders uit Pittsburgh heeft Donald Trump er zondag in een open brief van beschuldigd dat hij blanke racisten ‘moed heeft doen vatten’. Daardoor draagt hij voor een deel verantwoordelijkheid voor de dodelijke aanslag van zaterdag op de synagoge in Pittsburgh, klinkt het.

‘De voorbije drie jaar hebben uw woorden en uw beleid de blanke nationalistische beweging moed doen vatten. Ze blijft maar groeien. Uzelf noemde de moord kwaadaardig, maar het geweld van gisteren is het directe resultaat van uw invloed’, zeggen de religieuze verantwoordelijken in hun open brief.

Ze roepen Trump op om ‘zonder voorbehoud het blanke nationalisme te veroordelen en te stoppen met alle minderheden in het vizier te nemen en in gevaar te brengen’. Ook vragen ze ‘om te stoppen met migranten en vluchtelingen steeds de schuld te geven, en zich te verbinden tot een democratisch beleid dat de waardigheid van iedereen erkent’.

Zolang hij dat niet doet, is Trump niet welkom in de stad, klinkt het in de brief. De Amerikaanse president kondigde al aan dat hij een bezoek wil brengen aan Pittsburgh.

In totaal kwamen er zaterdag elf personen om het leven, bijna allemaal 60-plussers. De politie kon de dader oppakken en identificeren. Het gaat om Robert Bowers (46), die verklaarde dat hij wou ‘dat alle joden sterven’.

Moslims halen duizenden dollars op

Een crowdfundingcampagne van twee Amerikaanse moslimgroeperingen is er intussen in geslaagd meer dan 110.000 dollar in te zamelen voor de overlevenden en naasten van de elf personen die omkwamen bij de schietpartij.

De crowdfundingcampagne is het werk van CelebrateMercy en MPower Change, twee non-profitorganisaties van Amerikaanse moslims. ‘We willen het kwade beantwoorden met het goede, zoals ons geloof vraagt, en op die manier een krachtige boodschap van mededogen uitzenden’, zeggen de organisaties in een persbericht.

‘Via deze campagne hopen we om een boodschap uit te zenden van eenheid tussen de joodse en de moslimgemeenschap. Er is geen plaats voor dit soort haat en geweld in Amerika’, zeggen de organisaties. ‘We bidden dat dit een gevoel van veiligheid en vrede terugbrengt in de gemeenschap van Amerikaanse joden, die ongetwijfeld door deze gebeurtenis erg geschokt is.’