Iran laat olietankers verdwijnen van radar
Wie vanaf volgende week nog Iraanse olie afneemt, riskeert ruzie met de VS. Foto: REUTERS

Het lijkt erop dat Iran de Amerikaanse sancties probeert te omzeilen door zijn vloot van het radarscherm te laten verdwijnen.

Iraanse olietankers schakelen soms hun transponders uit waarmee hun locatie wordt doorgegeven. Dat doen ze nu de VS begin november opnieuw sancties tegen iran invoeren. Door de transponders uit te schakelen, hoopt Iran de Amerikaanse autoriteiten te omzeilen. Zo kan niet meer nagegaan worden waar de Iraanse olie naartoe gaat. 

‘Het wordt onmogelijk de verkoop van Iraanse olie te stoppen’, zegt een bron bij de National Iranian Tanker Company aan persagentschap Reuters. ‘We hebben verschillende manieren om onze olie te verkopen. Wanneer de tankers de Chinese haven van Dalian bereiken, zullen we beslissen of we aan China of andere kopers verkopen’, klinkt het. In Dalian worden begin november grote volumes Iraanse ruwe olie verwacht.

Beproefd middel

‘De helft van de Iraanse olie-export in september ging op een min of meer verborgen manier’, zegt Samir Madani, een voormalige ICT’er die olietankers volgt, in Het Financieele Dagblad. ‘De Iraniërs zetten de zenders die de locatie doorgeven van de olietankers uit, waardoor ze op deze manier niet meer te volgen zijn.’

Volgens de Nederlandse krant haalt Iran zo een beproefd middel van stal.