‘Kans groot dat D’haeseleer burgemeester van Ninove wordt’
Tom Van Grieken. Foto: BELGA

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zegt dat de kans groot is dat Guy D’haeseleer burgemeester van Ninove wordt. Hoe is nog onduidelijk.

De Vlaams Belanger Guy D’haeseleer won met zijn Forza Ninove de verkiezingen in de gemeente, maar hij haalde er net geen volstrekte meerderheid. De andere partijen sloten een samenwerking uit, waardoor de coalitiegesprekken muurvast zitten.

Tom Van Grieken suggereerde in het Radio 1-programma De Ochtend dat er toch een oplossing in de maak is. ‘Er zijn goede persoonlijke verstandhoudingen’, zei hij. ‘Ik schat de kansen groot in dat Guy D’haeseleer burgemeester wordt.’

Details over hoe Forza Ninove een meerderheid kan vormen, gaf Van Grieken niet. Dat zou bijvoorbeeld met overlopende gemeenteraadsleden kunnen gebeuren. Of met gedoogsteun.

Chocomousse

De Vlaams Belang-voorzitter ging ook opnieuw in op het omstreden ‘chocomousse’-Facebookbericht van Guy D’haeseleer. De post noemt Van Grieken wansmakelijk, maar niet racistisch.

‘Wie het programma van Forza Ninove wil herleiden tot één Facebookpost is slecht bezig’, zei Van Grieken. ‘Wat is de politieke relevantie hiervan? Denkt u nu echt dat D’haeseleer een grote kookpot gaat zetten en mensen met een andere huidskleur in een potje chocomousse gaat veranderen zodra hij burgemeester is? Ik zie het grote probleem niet, de chocomousse komt mijn oren uit.’

Forza Ninove haalde veertig procent van de stemmen in de gemeente, goed voor 15 van de 33 zetels. De partij heeft dus twee zetels te weinig voor een meerderheid.