Een passagiersvliegtuig van de Indonesische lagekostenmaatschappij Lion Air is maandag kort na het opstijgen met 189 mensen aan boord in zee neergestort. Allicht heeft niemand de crash overleefd.

Reddingswerkers hebben brokstukken gevonden van de Boeing 737 Max 8. ‘We hebben zwemvesten gevonden, gsm’s en delen van het vliegtuig’, zegt Muhammad Syaugii, het hoofd van de Indonesische agentschap voor reddingsoperaties. Er zouden ook enkele lichamen geborgen zijn. Er is geen teken van overlevenden, zeggen de reddingsdiensten.

Vermoed wordt dat de vliegtuigromp van de Boeing 737 Max 8 op de zeebodem ligt, op ongeveer 35 meter diepte. Duikers zoeken nog naar lichamen. Het toestel had 8 bemanningsleden aan boord en 181 passagiers, onder wie twee baby’s en een kind. Volgens Buitenlandse Zaken zaten er geen Belgen aan boord.

De Boeing 737 Max 8 was om 6.20 uur opgestegen op de luchthaven van Jakarta en moest om 7.20 uur aankomen in Pangkal Pinang, op het eiland Bangka. Volgens een woordvoerder van Lion Air rapporteerde de piloot technische moeilijkheden kort na opstijgen en vroeg hij om naar de luchthaven van Jakarta te mogen terugkeren. Luchtverkeersleiders verloren om 6.33 uur lokale tijd contact met vlucht JT610.

Wat er precies misliep, is nog onduidelijk. Het vliegtuig maakte volgens de vluchtdata een plotse duik in de zee. Volgens Lion Air hadden de piloot en copiloot samen 11.000 uur vliegervaring. Wel had het vliegtuig volgens Lion Air-ceo Edward Sirait zondag een technisch probleem. 'Dat probleem is volgens de procedures opgelost.'

Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Familieleden wachtten angstig op nieuws op de luchthaven. Foto: REUTERS

Nieuw toestel

Lion Air werd in 1999 opgericht. De luchtvaartmaatschappij, die moderne toestellen gebruikt van producenten Boeing en Airbus, groeide sterk de afgelopen jaren. De lagekostenmaatschappij vliegt hoofdzakelijk binnen Indonesië. Lion Air zou een vloot hebben van een honderdtal toestellen.

De Boeing 737 Max is een nieuw toestel dat pas sinds 2017 op de markt is. Volgens de website Flightradar24 had Lion Air de bewuste Boeing 737 Max 8 sinds augustus dit jaar, wat bevestigd werd door Soerjanto Tjahjono, voorzitter van het National Transportation Safety Committee.

In 2013 crashte ook al eens een vlucht van Lion Air in zee, bij landing op het eiland Bali. Alle 108 mensen aan boord overleefden dat toen. In 2004 crashte een toestel van Lion Air bij landing in de stad Solo, waarbij 25 mensen om het leven kwamen.

 

Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Een olievlek op zee toont waar het vliegtuig crashte. Foto: REUTERS
Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Er werden onder meer gsm’s in het water gevonden. Foto: AFP
Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Foto: AFP
Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Foto: REUTERS
Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Foto: Flightradar24
Indonesisch vliegtuig neergestort in zee
Foto: Flightradar24