Onderhandelingen opgeschort, staking Aviapartner duurt verder
Foto: Eric Vidal, Reuters
Luchtvaartmaatschappij TUI bevestigt dat er nog niet gewerkt wordt bij bagageafhandelaar Aviapartner. De onderhandelingen tussen vakbonden en directie worden maandag verdergezet.

De balans op Zaventem oogt niet fraai. Door de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner werden sinds donderdag al 530 vluchten geannuleerd. 130 vluchten werden omgeleid, 1.500 valiezen zijn gescheiden van hun eigenaar en enkele vliegtuigen zijn sinds donderdag nog niet afgeladen.

De vakbonden gingen rond zondag 22.30 uur uiteen. De directie deelde de vakbonden mee dat het weinig zin had verder te praten. Maandag om 11 uur zitten de twee partijen weer aan tafel. 

'We hebben lang op hen gewacht,' zegt Lieveke Norga (ACV). 'Voor de zoveelste keer neemt de directie ruim haar tijd. Ook voor de passagiers is dit verloren tijd.' Olivier Van Camp (BBTK) sluit zich aan: 'Dit is al vier dagen dat ze om het hafluur in pauze moeten gaan. Ze bellen vaak met voorzitter Laurent Levaux, maar dat Levaux zelf eens aan tafel komt zitten.'

Boze voorzitter

Ook wie deze week een vlucht gepland heeft vanop Zaventem, moet er rekening mee houden dat zijn vlucht geannuleerd of omgeleid kan worden. Zonder bagageafhandelaar kan het vliegtuig immers niet geladen worden, maar ook niet vertrekken. Want het is de bagageafhandelaar die het vliegtuig op de tarmac achteruit duwt. Aviapartner bedient op Zaventem 29 luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair en Tui. Tui bevestigt dus dat er morgen niet gewerkt wordt. De vluchten van Brussels Airlines ondervinden geen hinder omdat zij met concurrent Swissport werken.

'Het vertrouwen tussen de directie en de vakbonden is na dit weekend compleet zoek' zegt Laurent Levaux, voorzitter van Aviapartner Group, zondagavond aan het persagentschap Belga.

Vooral het verleggen van de afspraak van de verzoeningsvergadering van zondagvoormiddag naar kort na de middag zit de 62-jarige voorzitter hoog. 'Een vakbondsafgevaardigde noemde mij openlijk een racist die niet met Noord-Afrikanen wil werken. Ik vind dit schandelijk. Wij hebben veel Marokkaanse werknemers in dienst.'

'Leg ze dan op tafel'

Tussen vakbonden en directie worden al vier dagen lang verwijten heen en weer geslingerd. Volgens de directie verspreiden de vakbonden verkeerde informatie en willen ze niet ingaan op concrete voorstellen. Zo heeft de directie beloofd dertig interimkrachten aan te werven en een premie van 250 euro uit te betalen als er zes maanden niet gestaakt wordt.

Maar de bonden verwijten de directie vertragingsmanoeuvres. ‘In de pers zeggen ze dat ze dertig contracten aanbieden. Maar als wij zeggen: “leg ze dan op tafel”, dan gebeurt dat niet’, zegt Van Camp.

'Cynische strategie van directie'

Zondagmiddag werden de bonden ook gesommeerd voor een verzoeningsvergadering bij de FOD Werkgelegenheid. ‘Terwijl wij altijd gezegd hebben dat we wilden voortvergaderen. Dat leverde een halve dag vertraging op. Het begint alsmaar duidelijker te worden dat de directie een cynische strategie volgt’, zegt Norga.

Ook Van Camp spreekt van ‘uitwijkingsmanoeuvres’ en van ‘een attitude die hij in dertig jaar nog niet meegemaakt heeft’. ‘Stuurt men aan op een faillissement, en wil men dit in onze schoenen schuiven?’ Zeker is dat Aviapartner er financieel niet goed voor staat. Van de holding is er nog steeds geen jaarrekening voor 2017. 

Aviapartner NV maakte vorig jaar een nettoverlies van 3,6 miljoen euro, en kampt met een negatief eigen vermogen van 15,4 miljoen euro. Dat betekent dat het bedrijf meer schulden heeft dan het waard is. Aan de vakbonden verklaarde de directie dat de staking hen 180.000 euro per dag kost. 

Zaterdag kondigde het bedrijf aan dat het voor de Oostendse vestiging een gerechtelijke reorganisatie aanvraagt. De activiteiten zijn al sinds 2011 structureel verlieslatend. Er wordt naar een overnemer gezocht.

Hoe lang de staking nog kan duren, is koffiedik kijken. ‘Voorlopig is er geen einde in zicht’, zegt Norga. ‘Het is frustrerend.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in