CDU en SPD krijgen klappen in Duitse deelstaat Hessen
Volker Bouffier (CDU), minister-president van Hessen. Foto: EPA-EFE
Zowel de CDU als de SPD incasseert in Hessen een verlies van ongeveer 11 procent in vergelijking met 2013. Het is een keihard verdict voor de twee partijen die samen de grote coalitie – of GroKo – vormen in Berlijn.

In Hessen, de staat waarin ook het Duitse financiële centrum Frankfurt ligt, is er momenteel een coalitie tussen de Groenen en de CDU. Volgens het voorlopige officiële eindresultaat kan zwart-groen toch met een nipte meerderheid voort regeren. Maar er zijn ook andere constellaties mogelijk.

Ondanks groot verlies blijft de CDU zondag met 27,0 procent de grootste partij. De SPD zakt tot 19,8 procent en wordt bijgehaald door de Groenen, die ook 19,8 procent behalen. De AfD is door de 13,1 procent die ze behaalt voor het eerst vertegenwoordigd in het deelstaatparlement, het laatste deelstaatparlement waarin ze ontbrak. De FDP behaalde 7,5 procent, Die Linke 6,3 procent.

De CDU heeft nu 40 zetels, gewezen coalitiepartner de Groenen en SPD elk 29 zetels. De AfD haalt 19 zetels, de FDP 11, Die Linke 9.  Maar belangrijker dan welke coalitie er aan de macht komt in Hessen, is de landelijke fall-out. Duitse media voorspellen, niet zonder gevoel voor dramatiek, een ‘politieke aardbeving’. 

Fragiele regering onder druk

Een slecht verkiezingsresultaat voor de landelijke coalitiepartners CDU en SPD kan de fragiele Duitse regering onder druk zetten. SPD-partijvoorzitter Andrea Nahles reageerde al. Ze kondigt aan dat de partij een 'roadmap' zal uittekenen om volgend jaar, halverwege de legislatuur, de regeringdeelsname te evalueren. Op die manier kan de SPD 'helder zien' of 'we op onze plaats zitten in de deze regering,' zei Nahles.