Twee broers en getrouwd koppel bij elf slachtoffers in Pittsburgh
Foto: AFP

De identiteit van de elf slachtoffers die zaterdag omkwamen bij een schietpartij in Pittsburgh, is gekend. Het gaat om acht mannen en drie vrouwen, onder wie twee broers.

Een schutter, geïdentificeerd als Robert Gregory Bowers, drong zaterdagochtend een synagoge in Pittsburgh binnen. De man opende het vuur. Elf mensen lieten het leven, zes kerkgangers raakten gewond. Wanneer Bowers zich overgaf aan de politie riep hij dat ‘hij alle joden dood wil’ en ‘dat de joden een genocide plegen tegen zijn volk’.

Bowers, die morgen voor de rechtbank verschijnt, riskeert de doodstraf. Hij wordt aangeklaagd voor 29 criminele feiten. Het gaat onder meer om het gebruik van een vuurwapen om te doden en de obstructie om geloof te belijden. Vier aanklachten houden verband met het verwonden van politieagenten.

Het oudste slachtoffer, Rose Mallinger uit Pittsburg, was 97 jaar. De twee omgekomen broers, David en Cecil Rosenthal, waren respectievelijk 54 en 59. Bij de overledene was ook een getrouwd koppel van 84 en 86.

‘Haat zal niet winnen’

In de VS reageert men verslagen op de schietpartij. Bill Peduto, burgmeester van Pittsburgh, noemde de aanval ‘de zwartste dag in de geschiedenis van Pittsburgh’. ‘We weten dat we als samenleving beter zijn dan dit’, zei hij. ‘We weten dat haat niet zal winnen.’ Robert Jones, de special agent die het onderzoek voor de FBI leidt, noemde de synagoge de ‘meeste verschrikkelijke crime scene’ die hij in 22 jaar dienst had gezien.

President Donald Trump heeft journalisten op zaterdag verteld dat de aanslag had kunnen vermeden worden als er gewapende bewakers aanwezig waren geweest. Burgmeester Peduto zei vandaag nog dat ‘ervoor zorgen dat wapens niet in de handen van irrationale mensen komen, een betere manier is om geweld te vermijden’.

Vicepresident Mike Pence had het over een ‘aanslag op de godsdienstvrijheid’. ‘Wat vandaag in Pittsburgh gebeurd is, is niet alleen misdadig, het is des duivels’, zo zei Pence in een toespraak die op de televisie te zien was. ‘Het was een aanval op onschuldige Amerikanen en op onze godsdienstvrijheid.’

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu liet weten dat hij aangedaan is door de schietpartij en dat de aanval van een ‘verschrikkelijke antisemitische brutaliteit’ getuigt. Paus Franciscus heeft zondag na het Angelus op het Sint-Pietersplein de aanslag veroordeeld als ‘een onmenselijke daad van geweld’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in