Voka noemt richtlijnen voor aantal ziektedagen ‘overwinning voor ondernemingen’

Dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) werkt aan richtlijnen voor het aantal ziektedagen per aandoening is ‘een overwinning voor onze ondernemingen, hun medewerkers én de talloze bonafide artsen’, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Limburg.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) laat voor acht aandoeningen onderzoeken hoelang werknemers niet kunnen werken. Het gaat bijvoorbeeld om borstkanker, burn-outs en lage rugpijn.

Het voorstel zal het ‘arbitraire aspect bij het uitschrijven van ziektebriefjes inperken’, zegt Leten. ‘Wanneer een patiënt nood heeft aan een langere rustperiode, zal dit uiteraard mogelijk blijven. Het is een richtlijn en dus geen verplichting. Maar de standaardtermijn bij een regulier genezingsproces wordt hiermee wel eindelijk bepaald.’

‘De schijnbaar onschuldige “gunst” van het uitschrijven van een langere ziekteperiode van de arts naar de medewerker, is er eentje met verstrekkende gevolgen voor de werkgevers’, meent Voka Limburg. ‘Ze moeten dubbel betalen, deadlines komen in gevaar én andere collega’s verdrinken in het werk. Daarnaast hypothekeert dit de geloofwaardigheid van het leeuwendeel van de artsen en medewerkers. Het is daarom dat we als Voka - KvK Limburg zijn blijven pleiten om de ziektetermijn objectiveerbaar te maken’, aldus Leten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in