Na de officiële vooropening van de Boekenbeurs gisteravond, is de Boekenbeurs nu ook geopend voor het brede publiek. 150.000 boekenliefhebbers worden de komende twee weken in Antwerp Expo verwacht.

Organisator Boek.be is met een vernieuwing van de Boekenbeurs bezig, die tegen 2020 helemaal rond moet zijn. De eerste concrete veranderingen zijn nu al merkbaar. Zo wil de Boekenbeurs sterker inzetten op inhoud en de focus op de schrijvers leggen. Het centrale thema dit jaar is daarom “Woord aan het Woord”.

Boek.be is ook verschillende partnerschappen aangegaan, die een inhoudelijke bijdrage zullen leveren. Zo werden partnerschappen gesloten met onderwijsinstellingen, en is er een uitwisseling met de Foire du Livre de Bruxelles. ‘Die samenwerking moet de zichtbaarheid van onze Vlaamse auteurs in een ander taalgebied verhogen’, stelde minister van Cultuur Sven Gatz.

Thrillerauteurs in de prijzen

De Boekenbeurs is traditioneel ook het toneel van heel wat literaire prijsuitreikingen. Jos Pierreux won de Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal met zijn boek ‘Niets erger dan spijt’. Pierreux (1957) schreef jarenlang tussen vijf en zeven uur ‘s ochtends om daarna naar zijn bouwbedrijf te vertrekken. Sinds 2012 is hij bouwondernemer af en ‘professioneel misdaadauteur’. Pierreux werd al drie keer voor de Hercule Poirotprijs genomineerd en kan hem nu dus eindelijk op zijn naam schrijven.

Toni Coppers kreeg de Publieksprijs voor ‘De jongen in het graf’ en Maja Wolny kreeg de Fred Braeckman-award voor het beste thrillerdebuut met ‘De Boekenmoordenaar’.

Zaterdag tijdens de officiële opening werd het Gulden Boek uitgereikt, een prijs van de Europese Uitgeversvereniging voor wie zich verdienstelijk maakte voor het boekenvak. De prijs ging naar Wim Helsen van het Canvas-programma ‘Winteruur’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in