Drama voor Neuville: door lekke band is eerste Belgische wereldtitel rally ineens heel wat verder weg
Foto: Photo News

Drama voor onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai). Die leek op weg te zijn de eerste Belg ooit te worden die het wereldkampioenschap rally wint, maar een lekke band en een kapotte velg in de powerstage van de rally van Catalonië duwden hem nog net van het podium. Daardoor moet Neuville op één race van het einde zijn leidersplaats afgeven aan zijn grote concurrent, de Fransman Sébastien Ogier (Ford) die de vorige vijf wereldtitels binnenhaalde. Het verschil tussen de twee is amper drie punten, waardoor Neuville in de laatste manche in Australië zal moeten aanvallen.

Tijdens de slotdag van de rally van Catalonië greep Sébastien Loeb de macht door de eerste twee ritten te winnen. De negenvoudige wereldkampioen pakte de leiding over van Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC), die in de voorlaatste rit lek reed en uiteindelijk als achtste eindigde. Loeb kwam niet meer in moeilijkheden en won zijn 79e WK-rally uit zijn carrière, de eerste sinds Argentinië 2013. Voor Citroën is het exact een jaar geleden dat het nog eens een WK-rally won. Vorig jaar triomfeerde Kris Meeke met de C3 WRC eveneens in de rally van Catalonië.

Voor aanvang van de power stage stond Ogier op de tweede plaats en Neuville op de derde plaats. Een ideaal scenario voor de Belg. Maar in de powerstage liep het mis. “Ik ben op een steen gereden die opgeworpen werd door Elfyn Evans. Ik probeerde die steen nog te ontwijken, maar dat was onmogelijk”, zei een teleurgestelde Neuville aan de finish. Door de lekke band scoort Neuville geen power stage punten en eindigt hij als vierde op 0.5 seconden van Evans, die als derde mee het podium op mocht.

Amper drie punten verschil

Ogier eindigde als tweede in de rally en tweede in de powerstage, goed voor vier extra WK-punten. In de WK-stand heeft Ogier 204 punten, Neuville heeft er 201.

Van 15 tot en met 18 november vindt de slotmanche van het WK plaats in Australië. Sébastien Ogier moet als WK-leider als eerste de baan op en moet bijgevolg het parcours schoonvegen. Het belooft een razend spannende ontknoping te worden. Als Neuville in Australië wint, is hij sowieso wereldkampioen. In 2017 trok de Belg in Australië al aan het langste eind.

Verdeling punten in WRC rally:

- 25 punten voor de winnaar

- 18 punten voor de nummer twee

- 15 punten voor de nummer drie

- 12 punten voor de nummer vier

- 10 punten voor de nummer vijf

- 8 punten voor de nummer zes

- 6 punten voor de nummer zeven

- 4 punten voor de nummer acht

- 2 punten voor de nummer negen

- 1 punt voor de nummer tien