Vanavond nieuwe wereldkampioen Formule 1? Zevende plaats volstaat voor Hamilton
Foto: AP

Lewis Hamilton kan zich zondag in de Grote Prijs Formule 1 van Mexico, de negentiende van 21 WK-manches, voor de vijfde maal in zijn carrière tot wereldkampioen kronen. De 33-jarige Brit van Mercedes heeft op de Autodromo Hermanos Rodriguez genoeg aan een zevende plaats om de champagne te ontkurken.

In de stand telt Hamilton 346 punten, zeventig meer dan zijn Duitse eerste achtervolger Sebastian Vettel (Ferrari). De Fin Kimi Räikkönen (Ferrari) volgt als derde met 221 punten. Minstens een zevende plaats, wat voor Hamilton een evidentie lijkt, levert dus een nieuwe titel op.

Hamilton was al vier keer eerder aan het feest. Een jaar na zijn debuut veroverde hij in 2008 zijn eerste eindzege. Nadien moest de Brit geduld oefenen tot 2014 om zijn tweede wereldtitel binnen te halen. Hamilton ging het jaar nadien, met een nieuwe triomf, op hetzelfde elan door. Zijn Duitse Mercedes-ploegmaat Nico Rosberg hield Hamilton in 2016 nipt van de eerste plaats, maar in 2017 was het opnieuw prijs voor de Brit.

Als Hamilton zijn vijfde eindzege veilig stelt, komt hij op gelijke hoogte met de Argentijn Juan Manuel Fangio, die in de jaren 1950 vijfmaal won. Alleen de Duitser Michael Schumacher doet dan met zeven wereldtitels beter.