Op Brussels Airport worden zondag weer 150 vluchten geschrapt als gevolg van de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner, of ruim een op de vijf. De Brusselse luchthaven verwachtte zondag normaal gezien zowat 74.000 reizigers. Zaterdag werd nog gehoopt dat de bagage-afhandelaars het werk vandaag zouden hervatten, maar het sociaal conflict bij Aviapartner zit muurvast. Vandaag wordt verder onderhandeld, al is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren.

De staking bij Aviapartner gaat zondag zijn derde dag in. Net bij de start van de herfstvakantie, een erg druk weekend op Brussels Airport. Geen enkele passagier heeft de nacht van zaterdag op zondag op de luchthaven moeten doorbrengen, dat in tegenstelling tot de voorgaande nachten.

Vandaag zullen directie en vakbonden verder onderhandelen. Al is nog niet duidelijk wanneer dat zal gebeuren. Alle partijen werden vanaf 10 uur verwacht in de gebouwen van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg, maar kort voor 10 uur meldden de vakbonden dat die bijeenkomst was uitgesteld tot 13 uur.

Zaterdagochtend werd er nog verondersteld dat de vluchten vandaag normaal zouden kunnen plaatsvinden. Maar een marathononderhandeling van tien uur leverde zaterdag niets op en even voor 21 uur zaterdagavond werden de gesprekken stopgezet. Als gevolg daarvan is het personeel zondagochtend niet opnieuw aan de slag gegaan, zoals aanvankelijk in het vooruitzicht was gesteld.

De staking duurt al sinds donderdagnamiddag. Het personeel bij Aviapartner legde toen spontaan het werk neer uit protest tegen de werkomstandigheden. Volgens de vakbonden zijn de afspraken na de vorige staking in januari van dit jaar niet worden nageleefd. De directie zegt de toenmalige engagementen wel degelijk te zijn nagekomen en verwijt de bonden een gebrek aan empathie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in